Doktershumor om te janken

Last van humor kun je ze niet ontzeggen, de medische columnisten die het Nieuw Tijdschrift voor Geneeskunst volschrijven. Het boekje is een eenmalige uitgave, onder redactie van publicist/arts Jannes van Everdingen....

Broer Scholtens

Het boekje staat vol onzinartikelen, de meeste net iets te leuk. Humorisme, volgens Van Everdingen. Maar het is genante doktershumor, van de banale auteursnamen tot de fictieve voetnoten.

In een van de artikelen wordt wat epidemiologisch gegoocheld met getallen. Daaruit blijkt dat aardappelen eten (minder fijn stof) beschermend werkt, en doden voorkomt: 159.983,734 om precies te zijn.

In een voetnoot staat dat de auteur (Lucas Goedneucx) werkt op het Rijk Instituut voor Verkeerde Modellen. Dubbel lachen. Het artikel is gefinancierd door de Vrije Vereniging van het Frietkot en het Lays Potato Institute.

Ook het artikel over zwemmerseczeem is om te ‘lachen’: tenen laten screenen aan de kassa. Het stuk gaat over de implementatie van een richtlijn om verspreiding van het eczeem te voorkomen. De auteurs zijn leden van een werkgroep: I. de Bruïne, P. van den Hoogeband en M. Veldmuis. Andere leden zijn dermatoloog dr. P.E. Dis en E. Trepstra, icoon en boegbeeld.

De opstellers weten niet van ophouden. Zo schrijven mevrouw Jarden-de Baas en mevrouw Van Vuuren van het Instituut voor Criminalisatievraagstukken op de Maxime Verhagenweg in Amsterdam over crematiestalking, een taboe. Het stuk gaat over bezoekers die bij een crematie niet komen om te rouwen maar voor de cake, een borrel of om bij te praten.

De auteur verwijst voor achtergrond naar het boek In zak en as. Zulke voetnoten zijn illustratief voor het hoge flauwiteitsgehalte van het boekje.

Van Everdingens boekje is geïnspireerd door het Amerikaanse Annals of Improbable Research, een tweemaandelijkse tijdschrift over ‘onmogelijk onderzoek’. Ook in Nederland is dat bekend, en Nederlanders schrijven erin. Pek van Andel bijvoorbeeld kreeg vorig jaar een Ig-Nobelprijs van Improbable Research voor zijn MRI-onderzoek tijdens een coïtus tussen man en vrouw. Dat was nog serieus werk, geen verzinsel.

Van Andel is ook een van de auteurs van een artikel in het Nieuw Tijdschrift; mogelijk zelfs van meerdere artikelen. Maar de arme lezer moet het ditmaal doen met een verzonnen artikel over metafoorchirurgie: ‘man die penis in de nek willen laten plaatsen’.

Ook blijft het behelpen met een ‘studie’ waaruit blijkt dat de placebo tot standaardtherapie moet worden verheven. Vanwege het grote succes. Vrolijk word je er niet van.

Broer Scholtens

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden