ColumnJoost Zaat

Doen, doen, doen of laten… die e-health

null Beeld
Joost Zaat

Elke dag confereren mensen in Nederland ergens over, terwijl het werk in fabriek, kantoor of zorg gewoon doorgaat. Veel gemak heeft u daar meestal niet van, maar hinder wel. Niet meteen, maar later, als al die bezoekers met bevlogenheid en inspiratie weer thuiskomen. Maandag is er ook zo’n feestje, in het Circustheater in Scheveningen start de e-healthweek: 52 sprekers, van wie zes directe hulpverleners, de rest is minister, directeur, manager, zorginnovator, inkoper, denktanker of heeft een anderszins voor mij onduidelijk beroep.

Doel is e-health in de zorg te stimuleren en wie kunnen dat nu beter vertellen dan zorginnovatoren? De ambtelijke baas van VWS, een beminnelijk man, deed een Ratelbandje op Twitter om de zaal vol te krijgen. Duimen omhoog en ‘doen, doen, doen’ roepen. Daar moet ik wel om lachen.

E-health is een raar begrip: onze telefoon gaat via internet maar is geen e-health, maar als u online een afspraak maakt of een receptje aanvraagt is dat plotsklaps wel e-health. Thuisarts.nl, dé site voor medische informatie, is gewoon een heel goede medische encyclopedie maar dan niet op papier. Opeens e-health geworden. Je kunt er alle kanten mee op en er dus ook beleid over maken.

VWS wil dat patiënten zelf in hun dossier kunnen kijken, dat zorgverleners die gegevens makkelijk kunnen uitwisselen, dat zorgvragers zelf ‘hun gezondheid’ meten en dat domotica en beeldbellen langer thuiswonen mogelijk maken. Op het eerste gezicht kun je daar niks tegenin brengen, ware het niet dat de belangstelling ondanks alle overheidseuro’s tegenvalt.

U kunt – als alles technisch lukt – per 1 juli 2020 allemaal in uw eigen patiëntendossier van uw huisarts en specialist kijken omdat dat dan wettelijk verplicht is. Maar er is een probleem met uitwisselen van gegevens tussen hulpverleners omdat uw toestemming daarvoor nodig is en niemand meer weet hoe dat nu precies moet, zodat er nu niks meer wordt uitgewisseld. Zo kan ik, hoewel ik in het ziekenhuissysteem om de hoek kan inloggen, toch niet bij gegevens omdat ‘ik niet geautoriseerd ben de gegevens van deze patiënt in te zien’.

U wilt uw gegevens ook minder goed bijhouden dan beleidsmakers oorspronkelijk hoopten. Althans dat hebben onderzoekers in de jaarlijkse e-healthmonitor uitgezocht. Zo’n 40 procent van de mensen met een chronische aandoening meet wel eens wat, maar slechts 8 procent stuurt die waarden door aan een zorgverlener. Het doel van VWS was dat 75 procent van deze groep dat in 2019 dat zou kunnen doen. Het percentage huisartsenpraktijken dat dit soort ‘telemonitoring’ actief aanbiedt, schommelt al jaren rond de 15 tot 18 procent.

Ik vind het wel toepasselijk dat zo’n jaarlijks e-healthfeestje in een circustheater plaatsvindt. Net als in een echt circus weet je dat het een illusie is en helaas dondert er ook wel eens iemand naar beneden. Een echt goeie circusdirecteur in een rood pak met tressen zou de attractiewaarde verder verhogen. Als u het een gala noemt, kunt u daar bij VWS ook vast wel subsidie voor krijgen.

Meer columns van schrijvende huisarts Joost Zaat:

Na twee maanden hadden we een nieuw probleem: ze ging niet dood.

Ik koester de mogelijkheid om onder de cholesterolmaffia uit te komen.

De patiënt moet niet de dupe zijn van mijn drukte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden