Dit zijn de opvallendste wetenschapsnieuwtjes van deze week

Foto ap

Ziek en dood op tv

Een populaire ziekenhuisserie geeft een verkeerd beeld.

De Amerikaanse ziekenhuisserie Grey's Anatomy geeft een verkeerd beeld van de realiteit. Traumazorg verloopt in het echt anders dan tv-chirurg Meredith Grey en haar collega's doen voorkomen. Dat blijkt uit onderzoek van Amerikaanse chirurgen, dat is gepubliceerd in vakblad Trauma Surgery & Acute Care Open. Ze vergeleken 290 fictieve patiënten uit twaalf tv-seizoenen met ruim 4.800 echte patiënten. In de tv-serie gaan drie keer zoveel patiënten dood als in werkelijkheid. Veel fictieve ernstig gewonden herstellen bovendien sneller dan echte patiënten. Volgens de onderzoekers kunnen onrealistische verwachtingen van kijkers tot onvrede leiden bij een opname in het ziekenhuis.

Star-Warsrobot doet het matig

Robotontwerpen uit films hebben weinig houvast in de echte wereld.

Kunnen robotontwerpen uit science-fictionfilms nakomelingen in de dagelijkse praktijk inspireren? Zijn er vondsten in R2-D2 en BB-8 die terugkeren in robots waar wetenschappers nu aan sleutelen? Dit vroeg computerwetenschapper Robin Murphy van de A&M Universiteit in Texas zich af.

Het antwoord: ja en nee. Wat betreft communicatie hebben de robots uit Star Wars school gemaakt in de menselijke wereld, stelt Murphy in een publicatie in Science Robotics. Met zijn vragende riedeltjes laat R2-D2 weten dat hij luistert, vraagt hij aandacht of laat hij zijn afkeur blijken over een voorstel van de mopperbot C-3PO, schrijft Murphy.

Maar mochten deze robots ooit in het mulle zand van Mars terecht komen, dan zullen ze niet ver komen, aldus de onderzoeker, die BB-8 in een zandbak plaatste. De uitkomst van het proefje laat zich raden: de robot die zo makkelijk beweegt over gladde vloeren, kwam niet meer van zijn plek. Hun bruikbaarheid in de echte wereld is om deze reden gering, stelt de onderzoeker.

Tand des tijds

Klok die tienduizend jaar zal tikken overleeft ons en de VS.

De steenrijke winkeluitbater annex raketbouwer Jeff Bezos bouwt een klok die tienduizend jaar moet blijven tikken. Deze week is de bouw begonnen, meldde hij op Twitter. De 150 meter hoge klok, die in het binnenste van een berg in West-Texas gebouwd wordt, zal nog tikken als de Verenigde Staten allang niet meer bestaan, aldus Bezos. De raderen zijn gemaakt van roestvrij staal en de lagers van keramiek, om te voorkomen dat vuil en corrosie de komende millennia vat op het loopwerk zullen krijgen. De klok krijgt een carillon dat dagelijks zal spelen en de komende tienduizend jaar nooit dezelfde melodie laat horen. Bezos heeft 42 miljoen dollar in het project gestoken.