Dit zijn de nieuwste technische snufjes

Zelfrijdend, oprolbaar en spraakgestuurd. Dat zijn de trefwoorden voor de Consumer Electronics Show in Las Vegas.

Oprolbare tv's van LG op techbeurs CES. Beeld afp

Traditiegetrouw trapt de CES, de Consumer Electronics Show, in Las Vegas vroeg in het jaar het tech-seizoen af. Met naar schatting vierduizend bedrijven die acte de présence geven en zo'n 175 duizend bezoekers is het de grootste techbeurs ter wereld. Nederland is zoals gebruikelijk vertegenwoordigd met een aantal start-ups, 53 dit jaar. Zij moeten met hun vr-brillen, slimme apps en internet-of-thingsoplossingen opboksen tegen het geweld van grote namen als Samsung, Google, Sony, Toyota of LG.

In Las Vegas draait het al decennia om de nieuwste tv's, hoofdtelefoons en wasmachines, maar sinds de laatste edities heeft iedereen het over gezondheids- en wellness-apps, hulprobots, slimme huisapparaten en spraaktechnologie. De grote gevestigde namen strijden bij dit laatste om de standaard te leveren die al die slimme apparaten aandrijft. Was vorig jaar nog Alexa van Amazon de spraakassistent waar alles om draaide, dit jaar treedt Google nadrukkelijk op de voorgrond met een eigen stand. Of het nu gaat om slimme rookmelders, speakers, deurbellen, wekkers, augmented reality-brillen, spiegels, thermostaten, lampen of zelfs toiletten: er lijkt geen fabrikant te zijn die geen gebruik maakt van de diensten van Amazon of Google. Uitzondering is het volhardende Samsung, dat zijn eigen Bixby heeft. Met Bixby kunnen niet alleen de telefoons van Samsung worden bediend, maar - te beginnen in de VS - ook de tv's.

Oprolbare tv's

LG presenteerde een oprolbaar tv-scherm met een diameter van 65 inch (165 centimeter). Het scherm boet niet in op kwaliteit (4K Ultra HD-beeld, dus vierduizend pixels in de breedte), maar kan wel netjes worden opgeborgen in het daarvoor bestemde koffertje, als ware het een ouderwets dia-scherm. LG aast al een tijdje op oprolbare tv's en toonde eerder al wat vingeroefeningen, maar het is voor het eerst dat zo'n grote tv kan worden opgerold. Concrete plannen om de oprol-tv in productie te nemen zijn er nog niet.

Zelfrijdende winkel

Als koffers autonoom achter hun baasje aan kunnen hobbelen (het Chinese ForwardX heeft zo'n ding gemaakt), dan moeten winkels dat ook kunnen, vindt Toyota. De fabrikant komt in samenwerking met een groot aantal externe partners met een conceptvoertuig, genaamd e-Pallet. Het is een bonkig vormgegeven auto die zelfstandig kan rondrijden. Winkeliers en pizza-bezorgers moeten geduld hebben: het busje-zonder-chauffeur wordt de eerste vijf jaar nog niet verwacht.

Totaalcontrole

Black Mirror-alarm! In het nieuwe seizoen van de Netflix-serie zit een aflevering waarin een overbezorgde moeder haar van een implantaat voorziene dochter constant in de gaten houdt via een tablet. Ze kijkt letterlijk door haar ogen mee. De Californische start-up Cherry Home heeft ongeveer hetzelfde idee, maar dan zonder implantaten. In plaats daarvan hangt Cherry het huis vol met sensoren die zowel bewegingen, gezichten als geluiden kunnen opnemen en op basis daarvan mensen en huisdieren herkennen. De baas des huizes krijgt vervolgens via een app updates over wat zijn huisgenoten uitspoken. De app slaat bijvoorbeeld alarm als iemand wordt getroffen door een hartaanval. Het product komt later dit jaar op de markt.

Spiegeltje, spiegeltje

Niets ontkomt aan het smart-virus: ook spiegels worden slim. Een voorbeeld is de HiMirror Mini. Dit spiegeltje wordt aangedreven door Amazons Alexa. De ingebouwde camera analyseert hoe de huid van de eigenaar eraan toe is en geeft vervolgens tips. Een ander voorbeeld is de grotere badkamerspiegel van Kohler. Via spraakcommando's kan het licht worden bediend. Ook kan de spiegel - tijdens het scheren bijvoorbeeld - de laatste nieuwsupdates geven.

Bril toont extra informatie

Alexa zit ook in de slimme augmented reality-bril van Vuzix. Deze ziet er uit als een uit de kluiten gewassen zonnebril, maar kan informatie op het scherm toveren terwijl de gewone wereld ondertussen zichtbaar blijft. Een soort Google Glass dus. Denk aan beurskoersen, route-aanwijzingen of social media-berichten. De Vuzix-bril moet zo'n 1.000 dollar gaan kosten en komt later dit jaar op de markt.

Bizar grote tv's

Net nu 4K zo langzaamaan gemeengoed begint te worden, toonde LG ook een loeigrote 88 inch-tv met 8K-scherm. Veel 8K-content zal er nog niet zijn; met het prototype toont de marktleider van oled-schermen vooral aan waartoe het in staat is. LG levert overigens ook schermen aan Panasonic en Sony, die beide met een aantal nieuwe oled-tv's op de proppen komen. Concurrent Samsung gebruikt ondertussen een wat andere technologie, qled genaamd. En uiteraard blijft Samsung niet achter met een 8K qled-tv. Maar Samsung toont pas echt zijn spierballen met The Wall: een monstrueus scherm van 146 inch, ofwel ruim 3,5 meter. Dat is nog niet alles, want The Wall is een modulaire tv. Door meerdere schermen naast elkaar te plaatsen, ontstaat één groot scherm zonder waarneembare randen tussen de afzonderlijke schermen. The Wall gebruikt weer een wat andere technologie dan oled of qled.

Beeld afp

Game-walhalla

Asus komt met handige tussenstukken op de markt waarmee monitoren aan elkaar worden gekoppeld zodat de schermen naadloos in elkaar over te lijken lopen. Het resultaat is dan een superbreed scherm. Het geheim: de tussenstukken reflecteren de beelden van de schermen aan weerszijden. Prijzen zijn nog niet bekend.

Vingerscanner in het scherm

De interessantste smartphone-innovatie komt van Vivo. Eerder dan de marktleiders Samsung en Apple toont de Chinese fabrikant een toestel waarvan de vingerafdrukscanner geïntegreerd is in het scherm. Nu nog zit de scanner noodgedwongen meestal aan de achterkant, om geen concessies te doen aan het scherm. Of, in het geval van Apple: helemaal geen vingerafdrukscanner. Het is nog onduidelijk wanneer de Vivo-telefoon op de markt komt.

Plaknagel met uv-meter

L'Oréal heeft een minuscule uv-sensor gemaakt die op een vingernagel kan worden geplakt. Hiermee kunnen gebruikers bijhouden aan hoeveel uv-licht ze hebben blootgestaan. De sensor communiceert via een app waarop de gegevens en statistieken kunnen worden uitgelezen. Dit gaat niet via wifi of bluetooth, maar via nfc (near field communication), de technologie achter contactloos betalen. Een batterij is niet nodig voor het sensortje, dat een paar tientjes moet gaan kosten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden