Dit weekeinde vallende sterren te zien bij helder weer

De Perseïdenzwerm, de jaarlijkse regen van 'vallende sterren', is dit weekeinde waarschijnlijk goed te zien. Hoewel het zaterdag overdag nog kan regenen trekt in de loop van de dag de lucht steeds verder open, voorspelt Weeronline.

De Perseïdenzwerm boven Obanos, Spanje, in augustus 2015. Foto ap

In de nacht van zaterdag op zondag trekken wolkenvelden over, maar zijn er genoeg heldere momenten. Weeronline verwacht dan 27 vallende sterren per uur. Het hoogtepunt volgt een nacht later: in de nacht naar maandag zijn er 44 stuks per uur. Ook voor die nacht worden wolkenvelden verwacht, maar ook dan afgewisseld door heldere perioden. Ook in de twee nachten daarna zijn nog meteoren te zien.

Wel kan maanlicht spelbreker zijn. De maan komt zaterdag om 23 uur op, zondag om 23.47 uur. De beste tijd om de vallende sterren te zien is volgens de meteorologen tussen zonsondergang en de opkomst van de maan. De meeste vallende sterren zijn waarneembaar aan de noordoostelijke hemel.

De beste plek is buiten de bebouwde kom en buiten de Randstad. In het westen is het ook buiten de steden vaak nog te licht om de sterrenhemel goed te kunnen waarnemen. Elk jaar rond 13 augustus zijn er bij helder veel vallende sterren te zien.