Dit verandert er aan premies en belastingen in 2017

Op 1 januari 2017 veranderen de premies voor zorgverzekeringen en belastingen ingrijpend. De Volkskrant zet de grootste veranderingen voor u op een rij.

Beeld anp

Vier soorten basisverzekeringen

Dit jaar doet de combinatiepolis zijn intrede. Er zijn nu vier verschillende soorten basisverzekeringen: budget, natura, combinatie en restitutie. De budget- en naturaverzekering zijn niet veranderd. Wie een restitutiepolis kiest heeft altijd een vrije zorgkeuze en krijgt dus altijd de hele rekening vergoed.

Wie een combinatiepolis afsluit, heeft voor de meeste zorgverleners ook een vrije zorgkeuze. Dat verschilt soms wel per zorgsoort: bijvoorbeeld wel een vrije zorgkeuze voor ziekenhuizen, maar niet voor klinieken. Bij een combinatiepolis heeft de verzekeraar ook contracten afgesloten met zorgverleners. Wie naar een niet-gecontracteerde zorgverlener gaat, krijgt niet de hele rekening vergoed. Alleen het 'normale' tarief is dan verzekerd. Is een kliniek veel duurder dan normaal, dan moet er worden bijbetaald. De premies tussen deze verzekeringen verschillen enorm.

Bekijk hier de grootste verschillen.

Zelf berekenen

Op deze pagina staat slechts een greep uit de belangrijkste wijzigingen, die bovendien per individu zeer verschillend kunnen uitpakken. Voor meer informatie of het berekenen van toeslagen (zorg, huur, kinderopvang en kindgebonden budget): via vk.nl/premiepagina komt u terecht bij informatie van de Rijksoverheid (toeslagen en pensioenleeftijd berekenen), Nibud (koopkracht), SVB (kinderbijslag en AOW) en zorgverzekeringsvergelijker Independer.


Werknemers

De verkiezingen staan voor de deur en dus worden er in 2017 cadeautjes uitgedeeld. Op basis van de loonstrook gaan alle werknemers erop vooruit. Wie het minimumloon verdient, eindigt 2,2 procent in de plus, Jan Modaal (35 duizend euro) 1,08 procent. Dit komt onder meer door een korting op de inkomstenbelasting, via een hogere algemene heffingskorting. Extra meevallers zijn er natuurlijk voor wie een extra salarissprongetje maakt of meer uren gaat werken.

Goed nieuws voor jongeren. Wie 22 jaar is, krijgt vanaf 1 juli het volwassen minimumloon en die verhoging werkt ook door in de jeugdlonen vanaf 18 jaar. De laagste inkomens profiteren verder van een verhoging van de huurtoeslag, de zorgtoeslag en het kindgebonden budget. Tegenvallers zijn er ook: de ziektekostenverzekering wordt duurder. Het is nog afwachten wat de pensioenfondsen met hun premies doen. Het ABP heeft dat al bekendgemaakt: voor de ambtenaren gaat hij omhoog.

Alle werknemers gaan er in 2017 op vooruit.Beeld anp

Zelfstandigen

Voor zzp'ers, hun opdrachtgevers en mogelijke werkgevers blijft het aanmodderen tot de verkiezingen en vooral de kabinetsformatie daarna. Handhaving van de nieuwe wet Deregulering Beoordeling Arbeidsrelatie (DBA) heeft door alle ophef daarover voorlopig geen prioriteit. Opdrachtgevers krijgen vooralsnog alleen een naheffing voor sociale premies als ze overduidelijk misbruik maken van schijnzelfstandigen.

Uitkeringsgerechtigden

De uitkeringen gaan per 1 januari omhoog omdat ze gekoppeld zijn aan het minimumloon dat dan ook stijgt. Het minimumloon gaat van 1.537,20 naar 1.551,60 euro per maand.

Participatiewet: Het aantal banen dat gerealiseerd moet worden voor arbeidsgehandicapten gaat omhoog van in totaal 20.500 banen eind 2016 naar 33 duizend. In 2025 moeten er honderdduizend banen voor arbeidsgehandicapten zijn bijgekomen in de marktsector en 25 duizend bij de overheid. Gemeenten worden verplicht beschutte werkplekken voor de allerzwaksten te realiseren.

Bijstand: Een aantal gemeenten gaat in 2017 experimenteren met het versoepelen van de regels. Dan hoeven bijstandsgerechtigden bijvoorbeeld niet te solliciteren. Ook mogen ze, in een poging sneller aan een baan te komen, meer bijverdienen (tot 199 euro per maand) zonder dat ze worden gekort op hun uitkering.

Wajong: In 2017 worden de laatste Wajongers beoordeeld op de vraag of ze wel of niet in staat zijn om te werken. Wajongers die dat kunnen, zien hun uitkering in 2018 dalen van 75 naar 70 procent van het minimumloon. Voor Wajongers die niet kunnen werken, verandert er niets.

Werkgevers

Ook voor werkgevers is er het zoet. Per saldo blijven de lasten gelijk, al wordt er wat geschoven met de hoogte van de verschillende premies. Premies voor werkloosheid en arbeidsongeschiktheid kunnen nog tegenvallen als er in een sector veel werklozen of zieken zijn, of meevallen als het goed gaat. De nieuwe ontslagvergoeding, de transitievergoeding, wordt aangepast. Werkgevers die een langdurig arbeidsongeschikte na twee jaar ontslaan, krijgen een deel van de verplichte transitievergoeding terug van het UWV.

Ouders

De kinderbijslag gaat omhoog. Datzelfde geldt voor het kindgebonden budget en de tegemoetkoming voor de kinderopvang.

Voor arme gezinnen krijgen gemeenten jaarlijks 100 miljoen euro extra om kinderen te laten meedoen aan muziekles, sportvereniging of schoolreisje. Ook te besteden aan fiets of winterjas.

De kinderbijslag gaat omhoog.Beeld Colourbox

Gepensioneerden

De AOW-leeftijd gaat verder omhoog tot 65 jaar en 9 maanden. De AOW-uitkering gaat iets omhoog. Meer dan 70 procent van de gepensioneerden gaat er volgend jaar op vooruit. Ouderen met veel vermogen kunnen er tot 4 procent op achteruit gaan.

Patiënten

De ziektekostenverzekering wordt flink duurder: de meeste stijgen met ongeveer een tientje per maand. Het eigen risico blijft met 385 euro gelijk. Wie nu een zorgtoeslag krijgt, krijgt volgend jaar iets meer. Daarnaast is de maximale inkomensgrens bij alleenstaanden en partners verhoogd.

Een tijdelijk verblijf in een zorginstelling wordt in 2016 vergoed vanuit de basisverzekering. Het gaat hierbij om een eerstelijnsverblijf in een huisartsenhospitaal of verpleeghuis, bijvoorbeeld na ontslag uit het ziekenhuis. Fysiotherapie bij etalagebenen komt in de basisverzekering. Verzekeraars krijgen de mogelijkheid om het eigen risico voor voorgeschreven dieetvoeding of bepaalde zorgprogramma's niet te hanteren. Sinds 1 oktober is de basisverzekering uitgebreid met een behandeling tegen ernstige chronische darmverstopping (sacrale neuromodulatie).

De leeftijdsgrens voor de vergoeding voor kunsttanden bij kinderen gaat van 18 naar 23 jaar. Er komen strengere regels rondom de vergoeding voor het klikgebit.

Een medisch noodzakelijke bovenooglidcorrectie, besnijdenis of borstcorrectie wordt, alleen met toestemming van de verzekeraar, vergoed uit de basisverzekering.

Spaarders

Spaarders betalen pas belasting vanaf 25 duizend euro aan vermogen. Ook voor groene beleggers zijn de bedragen opgehoogd: tot 57.385 euro.

De hypotheekaftrek wordt verder afgebouwd en met 2 procentpunt verlaagd tot 50 procent in de vierde schijf.

Per 1 januari wordt de eenmalige vrijstelling voor de schenking van de eigen woning verruimd naar 100 duizend euro. Dit kan in drie opeenvolgende jaren worden benut.

Onderhoudskosten voor monumenten (minus subsidies) zijn voor 80 procent aftrekbaar.

De bijtelling voor auto's van de zaak gaat naar 22 procent voor nieuwe auto's en 4 procent voor auto's zonder brandstofmotor.

De accijns op alcohol en tabak worden vereenvoudigd en veranderen nauwelijks. De accijns op kerosine en diesel stijgt licht.

Met dank aan de Belastingdienst, Independer, loonstrookverwerker Raet, het ministerie van Sociale Zaken en het UWV.

Aanvullingen en verbeteringen: in een eerdere versie van dit artikel stond dat de bijtelling voor elektrische auto's naar 18 procent gaat. Dat moet zijn: 4 procent voor auto's zonder brandstofmotor.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden