Dit is waarom uw smartphone steeds slomer lijkt te worden

Bard van de Weijer bespreekt de logica en onlogica van technologica. Deze week: trage smartphones.

Bard van de Weijer
Bard van de Weijer. Beeld Cigdem Yuksel / de Volkskrant
Bard van de Weijer.Beeld Cigdem Yuksel / de Volkskrant

Het was de week van het sleepwetreferendum en antivirussoftware die gebruikt wordt om geheime diensten te bespioneren. Belangrijk en interessant. Maar ik zou willen pleiten voor een wettelijke verplichting voor programmeurs om bij hun werk gebruik te maken van apparatuur van minstens twee jaar oud.

Waarom? Elke gesneefde student aardrijkskunde die ooit een LOI-cursus Basic heeft gedaan, kan inmiddels in Silicon Valley aan de slag om voor tienduizend dollar per maand apps te bakken. Al deze types hebben vanzelfsprekend de nieuwste smartphone waarop ze hun scheppingen uitproberen. Het is geen kunst een toepassing vlotjes te laten lopen op de laatste Snapdragon 835 processor of de jongste A11 Bionic chip. Gevolg: deze jongens en meisjes gaan steeds slordiger programmeren. Gevolggevolg: stakkers als ik met een wat oudere smartphone zitten eindeloos te wachten tot hun apps zijn opgestart.

Veel mensen hebben hierdoor de indruk gekregen dat sprake is van een complot. Dat bedrijven als Apple iets in hun spullen inbouwen waardoor telefoons bij elke update van het besturingssysteem automatisch wat trager worden en het schaapachtig koopvolk zichzelf om de twee jaar genoodzaakt ziet een nieuwe aan te schaffen. Er is zelfs een term voor: planned obsolescence, ingecalculeerde veroudering. Smartphonefabrikanten zouden het doen, maar ook bijvoorbeeld makers van inktcassettes voor printers die er na zoveel pagina's de brui aan geven, of het bakje nu leeg is of niet.

Maar het fenomeen bestaat niet. Althans niet voor smartphones, meldde het technologieblad Wired deze week. De reden dat uw mobiel na elke softwareupdate een stukje slomer lijkt te zijn geworden, is dat de apps die erop staan steeds trager worden. Dit is ontdekt door de maker van 3DMark. Deze app doet niets anders dan kijken hoe snel uw telefoon is.

Uit tests met 3DMark blijkt volgens de maker dat telefoons niet stiekem slomer worden na elke update, maar dat het de apps zijn die erop staan. Dat apps steeds trager worden, komt deels doordat ze nieuwe trucjes krijgen aangeleerd. Facebook kan nu meer dan drie jaar geleden, dus wordt meer van de processor gevergd. Logisch. Maar de vertraging komt vermoedelijk ook door slordig programmeerwerk. Want waarom zou je veel tijd investeren in efficiënte code als je Samsung Galaxy S8+ toch wel als een warm mes door de boter snijdt?

Maar ik zit met de gebakken peren, met mijn iPhone SE. Het opstarten van de Nest app duurt bijvoorbeeld al acht seconden, waar dat er vroeger twee waren. En er speelt nóg een probleem. Het scherm van mijn telefoon is ouderwets klein. Vind ik prettig, want zo past hij tenminste nog in mijn broekzak. Alleen lijken apps niet meer te worden getest op kleine schermen, want geregeld zijn knoppen onbereikbaar buiten beeld, of lopen stukjes tekst over elkaar heen. Kleine ongemakken. Maar ik voel me intussen gedwongen een grotere telefoon aan te schaffen. Daar lees je dan weer niks over in het Regeerakkoord.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden