Dit is het leukste wetenschapsnieuws van deze week

Archiefbeeld van een Ariane 5-raket. Beeld anp

Door fout in computer ging vlucht Ariane-5 bijna mis

Het bijna mislukken van de lancering van twee telecomsatellieten vorige week met een Ariane 5-raket is het gevolg van programmeerfouten. De vluchtleiding verloor ruim negen minuten na de lancering het contact met de raket. De Ariane 5 bleek door fouten in de boordcomputer een afwijkende koers te hebben gevlogen, waardoor de antennes die het vaartuig moesten volgen geen signalen ontvingen, meldt Arianespace, het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de lancering. De code werd tot nu toe altijd twee keer ingevoerd om de kans op fouten te verminderen. Uit kostenoverwegingen zou dat nu niet zijn gebeurd, aldus de Franse krant La Tribune. De satellieten functioneren inmiddels goed.

De naakte molrat heeft tijdens zijn lange leven geen last van veroudering

Jaloersmakend, de naakte molrat. Hij leeft veel langer dan andere knaagdieren die even groot zijn, krijgt vrijwel nooit kanker en kan ruim een kwartier zonder zuurstof. Na nieuw onderzoek kan daaraan een opmerkelijke eigenschap worden toegevoegd: tijdens zijn naar verhouding lange leven (zo'n 30 jaar) veroudert het dier met zijn rimpelige, kale huid niet of nauwelijks. Terwijl bij mensen en zoogdieren de kans om op natuurlijke wijze te overlijden exponentieel toeneemt na een bepaalde leeftijd, blijft die kans bij de naakte molrat hetzelfde. B

ij de mens verdubbelt de kans op overlijden ruwweg elke 8 jaar als hij de 30 is gepasseerd. De in de VS werkende verouderingsspecialist Rochelle Buffenstein ontdekte in het laboratorium dat de kans op overlijden bij de naakte molrat zijn natuurlijke omgeving is Oost-Afrika bij het stijgen der jaren niet verandert. Tot zijn late dood heeft dit dier een kans van 1 op 10duizend te sterven, meldt Buffenstein in eLife. Andere wetenschappers stellen dat er mogelijk wel sprake is van veroudering, maar dat die bij de molrat pas laat op gang komt.

Twentse techniek vormt weefsels met vloeistofstralen

Onderzoekers van de Universiteit Twente denken een nieuwe methode te hebben om biomaterialen en mogelijk zelfs levende weefsels te printen. Daarbij maken ze gebruik van microscopische vloeistofstraaltjes die in de lucht met elkaar botsen op de gewenste plek en daar chemisch samenvloeien. Daardoor ontstaan poreuze structuren, waarin eventueel zelfs cellen kunnen worden ondergebracht, laten ze zien in Science Advances. De combinatietechnieken waren al langer mogelijk in microscopische kanaaltjes op vloeistofchips, maar het samenbrengen van de producten in een structuur bleef lastig. De directe-spettermethode is bovendien tientallen malen sneller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.