Advertentie van KPN

Wat is dit?

'Advertentie van ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van de Volkskrant zijn hier niet bij betrokken.

“Dit is een unieke omgeving voor mensen die zichzelf écht willen uitdagen”

Het Internet of Things brengt wereldwijd slimme experts, innovatieve technologieën en nieuwe inzichten samen. Ook in Nederland wordt volop geëxperimenteerd met de nieuwe mogelijkheden. Zo wordt landbouw bijvoorbeeld veel effectiever dankzij videodrones en slimme aardappels.

De toekomst van onze voedselvoorziening is precisielandbouw. Wie wil zien hoe dat werkt, kan nu al even kijken bij een boerderij in het Drentse Valthermond (zie video). Met behulp van een drone houdt agrariër Gerard Hoekzema daar de ontwikkelingen op zijn akkers scherp in de gaten. De drone maakt hoogwaardige videobeelden van zijn gewassen, die via een snelle verbinding realtime aan zijn computer worden doorgegeven. Met die data ‘ziet’ de aangeschakelde computer precies hoeveel onkruid er op specifieke stukken land groeit.

“Met die kennis stuurt de computer een slim doseringssysteem aan”, vertelt Carolien Nijhuis van KPN. “Dat is geïnstalleerd op de tractor waarmee Hoekzema gewasbescherming over zijn velden verdeelt. Zo krijgen alle gewassen precies de bescherming die ze nodig hebben, en hoef je dus niet meer overal dezelfde hoeveelheid te spuiten. Dankzij dat systeem wordt de hoeveelheid gebruikte gewasbescherming enorm terug gebracht.”

Beeld KPN

Smart potatoes

Als Managing Director Internet of Things bij KPN is Nijhuis betrokken bij tientallen projecten waarin het werken met data uit een netwerk van slimme apparaten en sensoren centraal staat. Dat zijn dus onder meer videocamera’s en drones, maar bijvoorbeeld ook smart potatoes. Terwijl de drone precies in de gaten houdt wat er boven de grond gebeurt, geven deze slimme LoRa-zenders draadloos door hoe het met de vochtigheid en vruchtbaarheid van de bodem is gesteld.

“LoRa staat voor Long Range, Low Power”, legt Nijhuis uit. “Via een LoRa-netwerk wisselen objecten en systemen kleine hoeveelheden informatie uit bij een zeer laag stroomverbruik. Daardoor kunnen sensors met een kleine batterij tot wel tien jaar data doorgeven zonder dat je daar verder iets aan hoeft te doen. Zo weet de agrariër hier dus altijd precies waar gewassen extra water moeten krijgen, en waar hij extra mest moet strooien.”

Beeld KPN

Wereldwijde verwachtingen

Volgens Nijhuis maken de landbouwexperimenten van KPN precies duidelijk waarom er wereldwijd zoveel wordt verwacht van het Internet of Things en de razendsnelle 5G-dataverbinding. Door het samenbrengen en analyseren van data uit een netwerk van aangeschakelde bronnen kom je doorlopend tot nieuwe inzichten, en kun je heel snel en effectief op verbetering sturen”, stelt ze. “Daarbij verbinden we veel andere nieuwe technologieën: van augmented reality tot kunstmatige intelligentie. Zo worden hele nieuwe producten, diensten en business models mogelijk. Een heel dynamisch gebied dus, waarin wij met KPN al jaren een echte voorlopersrol in vervullen.”

Nederlands grootste telecombedrijf verzorgt al lang niet meer alleen de dataverbinding. Bedrijven die graag ook gebruik willen maken van het innovatieve internet der dingen kunnen zich door KPN geheel laten ontzorgen. “Wij werken met een groot aantal mensen met zeer uiteenlopende specialismes”, vertelt Nijhuis. “Dat zijn dus professionals met data-expertise, maar ook mensen met veelzijdige software skills en hardware kennis. De hele digitale ontwikkeling in de breedte dus. En natuurlijk ook slimme denkers die in staat zijn technologische ontwikkelingen te vertalen naar spannende nieuwe zakelijke mogelijkheden en oplossingen.”

Waardevolle inzichten

Nijhuis heeft een serie praktijkvoorbeelden paraat. Een daarvan is KPN-klant Van Happen Containers. Dit Eindhovense bedrijf heeft zo’n 11.000 containers bij klanten staan. Door deze uit te rusten met LoRa-zenders ziet de administratie met één druk op de knop realtime waar de containers staan en hoe lang ze er al staan. Nijhuis: “Dankzij de resulterende data kun je op termijn bijvoorbeeld ook steeds nauwkeuriger gaan voorspellen hoeveel containers je nodig hebt om aan de huidige én toekomstige vraag van je klanten te voldoen. Je kunt je gemakkelijk voorstellen hoe waardevol dat soort inzichten kunnen zijn voor Van Happen en voor talrijke andere bedrijven.”

Ander inspirerend voorbeeld is B Medical Systems. Dit bedrijf is gespecialiseerd in apparatuur waarmee medische vaccins veilig kunnen worden opgeslagen tijdens het transport, onder meer naar derde wereldlanden. Dankzij de IoT-connectiviteit van KPN monitort het bedrijf realtime de locatie en temperatuur, zodat de vaccins altijd zo snel mogelijk en in zo goed mogelijke conditie aankomen op hun bestemming. “Zo hebben we heel veel cases waarbij we vanaf de grond een oplossing hebben gebouwd die de situatie van mensen echt verbetert”, aldus Nijhuis. “Vaak zijn dat ook oplossingen met internationale impact. Dat is een van de redenen waarom ons werk zoveel voldoening geeft.”

Unieke werkomgeving vol kennis en uitdaging

Het geheim achter dit succes is volgens Nijhuis de combinatie van een echte startup mentaliteit met de vele voordelen van een op innovatie gerichte corporate. “Wij werken hier met heel veel mensen die allemaal expert zijn op hun eigen gebied, en die elkaar motiveren om samen het verschil te maken”, stelt ze. “Vanuit die insteek experimenteren we doorlopend met nieuwe technologie. Maar dan wel vanuit de concrete behoefte van de talrijke op innovatie gerichte klanten dat een bedrijf als KPN in zijn netwerk heeft.”

Datzelfde netwerk bevat ook een groot aantal startups, universiteiten, andere innovatieve bedrijven en consortia en zelfs een eigen IoT Academy. Zo werkten de specialisten van KPN voor de ontwikkeling van de slimme aardappel bijvoorbeeld nauw samen met collega’s van onder meer de Landelijke Tuinbouw Organisatie (LTO), de Technische Universiteit Eindhoven (TU-e), verschillende onderdelen van de Wageningen University & Research Wageningen en TNO. Nijhuis: “Samen met onze eigen experts brengen die een enorme hoeveelheid kennis en innovatie samen. Combineer dat met de mogelijkheid om doorlopend te investeren in nieuwe technologieën en inzichten, en je begrijpt dat dit een unieke omgeving is voor mensen die zichzelf écht willen uitdagen.”

Meer weten? Bezoek ook het Fieldlab van KPN! Daar vind je nog veel meer informatie over inspirerende experimenten met 5G, het Internet of Things en andere innovatieve technologie.

De journalisten van de Volkskrant zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden