Interview

Dit is de man die al acht levens redde

Als een van de eerste burgerhulpverleners in Ospel snelde varkenshandelaar Antoine Hekers sinds 2008 naar zestien mensen met een hartstilstand. Acht van hen overleefden het.

Antoine Hekers (rechts) legt op verzoek van Paulien van Mierlo (midden) aan haar zoon Stijn (links) uit hoe haar leven vier jaar geleden is gered met een defibrillator. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Op het voetbalveld ging Phanos Galitis, bijnaam de Griek (want hij is een Griek) vorig jaar onderuit. Een fitte man van eind veertig, die na de crisis in Griekenland zijn leven met zijn Ospelse vrouw en zoontje van de Méditerranée naar Limburg verplaatste. 'Hij was net aan het voetballen toen het mis ging, zijn hart stopte ermee.' Teamgenoten reanimeerden Galitis.

Antoine Hekers (51) was er zelf niet bij, maar dankzij de varkenshandelaar hangt er wel een draagbare defibrillator (AED) op de sportclub in het Limburgse Ospel (gemeente Nederweert). Ook zorgde Hekers als vrijwilliger van het eerste uur (hij is sinds 2008 actief als burgerhulpverlener) voor veel nieuwe aanwas in Ospel van vrijwilligers die kunnen reanimeren.

De reanimatie van Galitis ging goed, zo goed dat 'de Griek' - uitzonderlijk voor iemand die net een hartstilstand heeft gehad - een week later alweer volledig op de been was. 'Toen ik hem weer tegenkwam zei hij: weet je hoe dit bij mij thuis zou zijn gegaan? Dan hadden ze eerst tien minuten gillend door de straat gerend, dan zou iemand de ambulance bellen, die een half uur later met een lijkenzak zou komen aanrijden.'

In geval van nood krijgt Hekers een app. In het verleden was het een sms op basis van de woon- of werkplek van de vrijwilliger, maar nu werken de meldkamers van 112 met een gerichte app op basis van de gps-locatie van het slachtoffer, de dichtstbijzijnde AED en vrijwilligers.

Omdat Hekers een van de eerste vrijwilligers in zijn regio was, is hij sinds 2008 bij zestien hartstilstanden aanwezig geweest. Precies de helft van al deze mensen overleefde het.

Elke reanimatie staat hem nog voor ogen, maar het best kan Hekers zich zijn allereerste herinneren. Hekers was niet per sms opgeroepen, maar werd gebeld door een buurtgenoot. Die had hulpgeroep gehoord en een jongeman met hartfalen op de grond aangetroffen. 'Dan moet je mij niet bellen, maar 112, riep ik nog. Maar ik ben natuurlijk meteen in mijn auto gesprongen.' Hekers was de enige aanwezige die kon reanimeren. De ambulance kwam na ruim acht minuten, maar toen was het al te laat. 'Ik had ook geen defibrillator, dan kun je alleen beademen en borstcompressie uitvoeren.' Hekers ziet het nog voor zich. Een zee van blauw licht, de man op de grond met verstrakt gelaat, levenloos. Er was politie, er waren ambulances, een huisarts moest komen om de dood vast te stellen.

'Dat heeft enorme indruk op me gemaakt. Die man was pas 35 jaar. Dat heeft behoorlijk aan me geknaagd. Het was zo'n fitte man, een fysiotherapeut en hij voetbalde fanatiek. Later bleek uit de autopsie dat hij een aangeboren hartafwijking had, hij zou het niet hebben gered. Zijn vrouw heeft me dat later verteld.'

Je moet niet de illusie hebben dat je altijd iemand kan redden, weet Hekers. Maar het doet hem goed als hij een van 'zijn' acht overlevers ziet. En dat gebeurt geregeld - Ospel is een kleine gemeenschap. Het zijn overigens niet 'zijn' overlevers, benadrukt hij: 'We doen het als team, er zijn altijd meerdere vrijwilligers aanwezig bij een reanimatie. Ik wil niet op een voetstuk worden geplaatst.'

Het jaar 2011/2012 was een rampjaar voor Ospel en ook een beetje voor Hekers. Met negen hartstilstanden werd het zelfs hem wat te gortig. Sindsdien is hij naast vrijwillig hulpverlener ook actief in het werven van vrijwilligers. Met succes. Ospel met zo'n vierduizend inwoners telt 106 burgerhulpverleners.

Hartstilstand

Het meest krijgen mannen boven de 40 jaar te maken met een acute hartstilstand. Meestal gebeurt dit in of om hun huis. In een kwart van alle gevallen vindt de hartstilstand plaats op een publieke locatie.

Het meteen herkennen van een hartstilstand is cruciaal, maar niet eenvoudig. Soms verkrampen armen en benen en maakt iemand snurkende of kreunende geluiden. De ademhaling hapert en vertraagt. Ook kan iemand als een vis naar lucht happen. Bij een hartstilstand is iemand niet meer aanspreekbaar en ademt niet normaal. Uiteindelijk zal de persoon blauw aanlopen en krijgen ook de hersenen geen zuurstof meer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden