Dit gebeurt er als je aperatief een tijdje staat

Wat er gebeurt als je de drank, in dit geval een aperitief, een tijd laat staan.

Bard van de Weijer
null Beeld Bernardo Cesare
Beeld Bernardo Cesare

Dit is Aperol, een sinds enige tijd hip bitterzoet aperitief. Dansend in het glas is het oranje, onder de polariscoop van de Italiaanse petrograaf - een gesteentekundige is dat - Bernardo Cesare verandert het in een veelkleurige verentooi.

Wat we zien zijn kristalstructuren van suiker, ontstaan uit een ingedroogd drupje Aperol op het glas van Cesares microscoop. Een proces dat geduld vergt: een maandlang leek er niets te gebeuren, tot de substantie kennelijk ineens genoeg was ingedroogd om de kristallisatie op gang te brengen. Dit moment van superverzadiging blijkt voor elk drankje verschillend. Bij Campari of Limoncello gaat het een stuk sneller.

Het grijze blokje in het midden is het suikerkristal dat als eerste ontstond. Toen er niets meer leek te gebeuren en het bovenste glaasje van het preparaat werd verwijderd, schoot onverwacht alsnog de kristallentooi uit de rotsige kern links onderin.

Door de verschillen in de kristalstructuren, dikte en groeirichting geeft invallend gepolariseerd licht telkens afwijkende kleuren. Die kleuren zijn trouwens 'echt' en niet nabewerkt in Photoshop; iedereen die door de microscoop kijkt zal ze zien. Ze zijn wel sterk uitvergroot: de lengterichting van de foto is in werkelijkheid 2,7 millimeter.

Geologen gebruiken de technologie om de samenstelling vast te stellen van rotsmateriaal. De flinters gesteente die zij onder hun microscoop leggen, zijn niet dikker dan 30 micron, omdat er anders onvoldoende licht doorheen valt. De Aperolsnippers zijn naar schatting 100 tot 200 micron dik, al is dat niet exact vast te stellen.

De onderzoeker heeft inmiddels zijn complete drankkast onder de microscoop gelegd. Na Limoncello en Campari komt binnenkort de cocktaildrank Bellini aan de beurt. Wij kunnen niet wachten. Proost!

Foto en uitleg: Bernardo Cesare, hoogleraar petrologie aan de universiteit van Padua, Italië

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden