Dit gebeurde er in debat over het voltooid leven

Het debat over hulp bij het beeïndigen van een voltooid leven woedt in alle heftigheid. D66, GroenLinks, VVD, PvdA en 50Plus zijn voorstander van de stervensbegeleider, terwijl de christelijke partijen en de SP juist willen investeren in betere ouderenzorg, om ouderen 'zich niet waardeloos te laten voelen'. Lees hier terug wat er tot nu toe gebeurde in het voltooid leven-debat.

Beeld anp

Mei 2016

Proef met levenseindepil in de steigers in Nederland
De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) laat begin mei 2016 weten een pilot te willen beginnen, waarbij zij de pil van Drion wilden verstrekken aan ouderen die niet terminaal ziek zijn, maar wel vinden dat zij 'klaar' zijn met het leven. De NVVE roept de politiek op om toestemming te geven voor de pilot, gebaseerd op goede ervaringen in de Verenigde Staten.

'Wij hebben de pil van Drion al 20 jaar: geen enkel signaal van misbruik'
De Amerikaanse advocaat en politicus George Eighmey is één van de drijvende krachten achter de wet die in Oregon het vrij verkrijgen van de pil van Drion toestaat. De Volkskrant-journalist Maud Effting sprak met hem over zijn ervaringen (+).

D66 wil hulp voor senior die klaar is met leven

Pia Dijkstra kondigt op 21 mei in het actualiteitenprogramma Nieuwsuur aan een wetsvoorstel te willen indienen om het senioren mogelijk te maken hun leven te kunnen beeïndigen als zij dat als voltooid beschouwden. D66 gaat hiermee in tegen het advies van de commissie-Schnabel, die eerder dat jaar concludeert dat er geen noodzaak is om de euthanasiewetgeving, waarbij euthanasie alleen toegestaan is om medische redenen en ondraagbaar lijden, aan te passen.

Lees verder onder de video.

Oktober 2016

Kabinet wil hulp bij zelfdoding toestaan bij 'voltooid leven'
Op 12 oktober stelt het kabinet in een brief aan de Tweede Kamer voor om hulp bij zelfdoding bij een 'voltooid leven' toe te staan. Zij wil daarmee mensen tegemoetkomen die ondragelijk en uitzichtloos lijden, maar geen lichamelijk medische klachten hebben. Met dit voorstel sluit het kabinet zich aan bij voorstanders D66, PvdA, GroenLinks en ouderenpartij 50Plus.

Euthanasieplan heeft nog veel horden te nemen in Den Haag
De ochtend na de presentatie van het kabinetsplan liet SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij direct weten tegen het voorstel te zijn. Ook de ChristenUnie en het CDA zeggen 'onthutst' en 'geschokt' te zijn. Ook de SP is tegen.

'Voltooid leven, dat wordt de makkelijke weg'
Daags na de aankondiging van het kabinet laten zowel voor- als tegenstanders van zich horen. De NVVE geeft aan verrast te zijn dat het kabinet het rapport van de commissie-Schnabel terzijde schuift, maar ziet hierin een teken van Schnabel's ongelijk. Tegenstanders van het wetsvoorstel zijn bang dat ouderen zich waardeloos voor de maatschappij gaan voelen en onder druk van familie uit het leven zullen stappen (+).

'Ik gebruik geen eufemismen: je maakt iemand dood. Jij doet dat'
Willeke Stadtman is arts bij de Levenseindekliniek en heeft al vijftien keer euthanasie verleend. Zij vertelde aan de Volkskrant over haar ervaringen en de grootste misverstanden over euthanasie (+).

Lees verder onder de podcast.

Januari 2017

Op meesten van ons rust wel degelijk plicht tot voortleven
In de discussie over voltooid leven is de keuze voor de dood een puur individualistische. Terwijl volgens filosoof en psycholoog Kees Kraaijeveld de belangrijkste vraag zou moeten zijn: hoe hoog is de relationele waarde van het leven?

Christelijke partijen trekken op met SP, Willeke Alberti en Hugo Borst
De ChristenUnie, het CDA en de SP beginnen eind januari een tegenoffensief tegen de verruiming van de euthanasiewetgeving. Zij pleiten voor een verbetering van de ouderenzorg, zodat ouderen (opnieuw) een volwaardige plaats in de samenleving kunnen krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden