beeld van de week

Dinovondst duidt op 193 miljoen jaar oud kuddegedrag

Tonie Mudde
null Beeld Jorge Gonzalez
Beeld Jorge Gonzalez

Opmerkelijke vondst in Patagonië, Argentinië. Wetenschappers van Museo Paleontológico Egidio Feruglio vonden er de fossiele resten van 69 plantenetende dinosauriërs, samen met honderd eieren. Het gaat om de soort Mussaurus patagonicus, bleek onder meer uit röntgenbeelden van de embryo’s.

De eieren lagen in groepjes in greppels, wat suggereert dat de dieren een gemeenschappelijke broedgrond hadden. Door te kijken naar het formaat en het type botweefsel konden de wetenschappers ook een inschatting maken van de leeftijden van de dino’s, die varieerden van jonger dan een jaar tot volwassen.

Dit is een aanwijzing dat de dieren als kudde leefden, waarbij ze gezien de vindplaatsen van de individuele exemplaren het meest met leeftijdgenoten optrokken. De dino’s leefden zo’n 193 miljoen jaar geleden; een vroeg bewijs voor dergelijk groepsgedrag. Waarschijnlijk was dit belangrijk voor hun evolutionair succes, aldus de onderzoekers in het wetenschappelijk tijdschrift Scientific Reports.

Mussaurus is afgeleid van het Latijnse woord voor muis. De eerste vondst van de dino was er een van zo’n 15 centimeter. Later bleek dit een jong exemplaar te zijn. Een volwassen Mussaurus patagonicus kon drie meter boven het maaiveld uitsteken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden