Dikke kinderen hebben vaker gehoorproblemen

Kinderen met overgewicht hebben een grotere kans op gehoorverlies. Dat blijkt uit een onderzoek onder 1500 tieners van de New Yorkse universiteit van Columbia.

Een kind luistert Beeld thinkstock
Een kind luistertBeeld thinkstock

Het onderzoek werd gepubliceerd in het KNO-vakblad The Laryngoscope. De onderzoekers gebruikten de informatie uit een grote nationale enquête die tussen 2005 en 2006 onder tieners was uitgevoerd. In deze enquête werd de medische informatie gevraagd, maar ook allerlei andere gegevens zoals de sociaal-economisch klasse.

Het bleek dat te zware kinderen bijna twee keer zoveel kans hadden op gehoorverlies dan gezonde kinderen, 15 procent ten opzichte van 8 procent. Het gehoorverlies uit zich bij lagere tonen. Dat betekent dat gewone gesprekken vaak prima te horen zijn, maar in drukke ruimtes met veel bijgeluid het moeilijk kan zijn iemand te verstaan.

Eerder onderzoek
Het is niet de eerste keer dat overgewicht en obesitas aan elkaar gelinkt worden. Eerder onderzoek liet zien dat ouderdomsdoofheid gedeeltelijk voorkomen kan worden door gezond te leven; slanke niet-rokers bleken veel minder hoorschade te hebben dan dikkere ouderen. Uit hetzelfde onderzoek bleek overigens ook dat een glas alcohol per week je gehoor langer gezond houdt.

Waarom er een verband is tussen overgewicht en slechthorendheid, is nog niet helemaal duidelijk. Bij de ouderen merkten de onderzoekers op dat de bloedsomloop bij obese mensen minder goed is, waardoor een deel van de gehoorhaartje kan afsterven. Bij jongeren zou een door obesitas veroorzaakte ontsteking een oorzaak kunnen zijn, aldus de wetenschappers achter het nieuwe onderzoek.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden