Digitale dreiging: is onze democratie in gevaar?

Digitale veiligheid lijkt steeds meer in het gedrang te komen. Verkiezingen worden gehackt, bedrijven afgeperst met gijzelsoftware en de overheid kijkt nog altijd graag met de burger mee. Een apocalyptisch beeld, of dicht bij de werkelijkheid? Lees hier een verzameling van ons belangrijkste nieuws over cyberspionage en de grenzen en gaten van de digitale wereld.

Redactie
Uitzicht op het Binnenhof in Den Haag Beeld anp
Uitzicht op het Binnenhof in Den HaagBeeld anp

Hoog tijd voor een kritische blik op de bitcoin

Vroeger verspreidde men virussen voor de technische uitdaging, als politieke boodschap, of voor de lol. Bitcoin, met zijn anonieme betalingen, maakt het veel gemakkelijker om er malicieus geld mee te verdienen.

Dit is de vrouw die waakt over onze digitale veiligheid

Als er iemand in Nederland is die over de nationale digitale veiligheid waakt, is het Patricia Zorko, directeur Cybersecurity. Er is werk aan de winkel: de Nederlandse overheid zit vol met goede bedoelingen, maar geeft domweg veel te weinig geld uit aan cyberveiligheid.

Zes vragen over grootste aanval van gijzelsoftware ooit: 'Wees altijd achterdochtig'

Nog nooit verspreidde ransomware (software die een computer vergrendelt) zich zo snel over de wereld als WannaCry. Wat kunt u ertegen doen? Zes vragen over WannaCry.

Tekst gaat verder onder de video.

AIVD ziet honderden cyberaanvallen vanuit Rusland: 'gevaar voor democratie'

Aan de vooravond van de inhoudelijke behandeling van de nieuwe inlichtingenwet spreekt AIVD-baas Rob Bertholee zijn zorgen uit over digitale aanvallen vanuit Rusland, China en Iran. Met name de Russen zouden proberen om gevoelige regeringsdocumenten buit te maken. Dat zegt Bertholee in een interview met EenVandaag.

'Tweede Kamer krijgt team om hacks te voorkomen'

De Tweede Kamer krijgt een speciaal team om hacks te voorkomen. Dit stelt Kamervoorzitter Khadija Arib vandaag tegenover RTL Nieuws, naar aanleiding van berichtgeving over het hacken van Kamerleden. Journalisten wisten onder andere het Twitteraccount van SGP-lijsttrekker Kees van der Staaij binnen te dringen. Eerder vandaag meldde minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders 'zeer, zeer alert' te zijn op cyberaanvallen. Politieke partijen zijn daarom bijgepraat door het Nationaal Cyber Security Centrum NCSC.

Hoe voorbereid zijn wij?

In december schreef onze expert Huib Modderkolk over de verscherpte beveiliging van computersystemen in de Nederlandse politiek. 'Of Russische hackers ooit in staat zijn geweest binnen te dringen bij politieke partijen in Nederland, is niet bekend. Toch signaleert inlichtingendienst AIVD al jaren dat 'overheidsinstellingen structureel doelwit zijn van omvangrijke en geavanceerde digitale spionageaanvallen' door buitenlandse staten.'

Wat doen Fransen en Duitsers tegen Russische hacks?

Met verkiezingen op komst in zowel Frankrijk als Duitsland is de kans de groot dat Russische hackers hun pijlen de komende tijd intensief gaan richten op deze Europese zwaargewichten. Wat zijn de zwakke plekken per land, en hoe verdedigen zij die?

Liever naar hip ict-bedrijf dan naar Russische geheime dienst

De afgestudeerden aan ITMO University in Sint-Petersburg behoren tot de beste computer-programmeurs én -hackers ter wereld. Ze hebben de banen voor het uitkiezen. Ook bij de Russische veilgheidsdienst. Maar Google en Facebook trekken toch meer. (+)

Russen hacken keurig volgens kantoortijden

Precies op lunchtijd in Moskou vielen de hackers van de mysterieuze groep Fancy Bear, die tienduizenden e-mails uit de computers van de Amerikaanse Democratische partij stalen, altijd voor een uurtje stil. Daarna hervatten ze hun noeste arbeid, tot het vijf uur was, Moskouse tijd. Het is slechts een van de aanwijzingen dat het om Russische hackers gaat, waarschijnlijk in overheidsdienst. Want welke hacker houdt zich keurig aan kantoortijden?

Plusteken achter een artikel?

Artikelen met een 'plus'-teken zijn vrij toegankelijk voor abonnees van de Volkskrant. Geen abonnee? Geen nood, hier kunt u de Volkskrant twee weken proberen voor slechts vijf euro. Zonder verplichtingen.

Bedrijfsgeheim? De Chinezen lezen mee

De zaak van een Duits-Nederlands defensiebedrijf geeft een zeldzaam inkijkje in de manier waarop Chinese hackers - en de overheid - gevoelige informatie aftappen. (+)

'Europese CIA is naïef en onhaalbaar plan'

Als we minder afhankelijk willen worden van de VS, kunnen we beter langdurig investeren in de AIVD en MIVD.

Zelfs een spion pleit voor meer openheid

Zijn documentaire Zero Days laat zich bekijken als een spionagethriller. Waar komt het computervirus Stuxnet vandaan? Regisseur Alex Gibney beet zich erin vast.

Hoe bots op sociale media het politieke debat manipuleren

Sociale media en politiek activisme: even bracht het democratie 2.0 voort. Via de digitale weg bleken politici als Alexander Pechtold en Frans Timmermans plots bereikbaar voor de gewone man. Meer dan eens zijn massaprotesten en zelfs revoluties gefaciliteerd door Facebook en Twitter. Maar er is een kentering aan de gang. Zogenoemde 'bots', geautomatiseerde nepprofielen, proberen steeds vaker het digitale debat te manipuleren. Ook in westerse democratieën. (+)

Controlekamer van de cybereenheid van Defensie. Het Defensie Cyber Commando (DCC) wordt begin 2017 operationeel. Beeld anp
Controlekamer van de cybereenheid van Defensie. Het Defensie Cyber Commando (DCC) wordt begin 2017 operationeel.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden