Dieren zien creperen wekt woede en betrokkenheid

Martijn van Calmthout

Het experiment van de Oostvaardersplassen is geslaagd. Creperen wekt woede.

null Beeld Marcel van den Bergh
Beeld Marcel van den Bergh

Merkwaardige studie, op het eerste gezicht, afgelopen week in het tijdschrift PLOS Biology. Ecologen van de universiteit van Paris Sud hadden een onderzoek gedaan naar de meest charismatische dieren. Door mensen op internet te vragen wat ze leuk vinden. Dierentuinbezoekers. Schoolkinderen. En door de diersoorten in Disneyfilms te turven. Want Disney weet wat de mensen leuk vinden.

Een en ander levert een vertrouwde top-10 op van tijger en leeuw tot ijsbeer, wolf en gorilla. Tot zover weinig verrassends. Wel verrassend is dat al deze diersoorten in het echte leven weinig hebben aan hun kennelijke charisma. Ze staan namelijk stuk voor stuk op uitsterven of daar in de buurt.

En daar ging het de onderzoekers om. De studie, benadrukten ze, liet zien dat mensen misschien wel eerder bereid zijn om charismatische dieren te beschermen, maar dat dat niet helpt. Alle natuurfilms en plakplaatjes en postpapier van het Wereldnatuurfonds wekken de suggestie dat er leeuwen en ijsberen en panda’s te over zijn.

Advies van de onderzoekers aan milieuclubs: leg nog veel nadrukkelijker uit dat de ijsbeer verdwijnt. En de leeuw. En de gorilla. De panda. En als jullie toch bezig zijn, noem dan ook de rest van de beestenbende, die net zo hard uitsterft maar minder fans heeft.

Ik moest bij dit verhaal meteen denken aan het tumult rondom de Oostvaardersplassen, woedende paardenliefhebbers vinden dat de Konikpaarden niet mogen sterven van de honger als ze achter een hek van Staatsbosbeheer staan. En edelherten en Heckrunderen ook niet.

Wat het paardenoproer van de Oostvaardersplassen laat zien is dat mensen wel in het geweer komen als ze zelf kunnen zien dat het slecht gaat met hun favoriete knuffeldier. Creperen wekt woede en betrokkenheid, precies zoals de Franse studie suggereert.

Wat allemaal leidt tot een pleidooi voor webcams en cameraploegen bij alle creperende ijsberen en aangeschoten olifanten en afbrandende regenwouden. Een ander soort natuurfilm, maar een waar de natuur op den duur meer mee opschiet dan met de romantiek van David Attenborough en Disney en consorten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden