Diabetespatiënt gebaat bij wat kou

De kou opzoeken helpt diabetes type 2-patiënten om het glucosegehalte in hun bloed te verlagen. Daarmee zou hun situatie aanzienlijk verbeteren.

Diabetespatiënt meet zijn bloedwaarden. Beeld anp

Dat schrijven onderzoekers van het Maastricht UMC in vakblad Nature Medicine. Hoewel het precieze mechanisme nog niet helemaal duidelijk is, spreekt men van een doorbraak. Het diabetesfonds schat dat ruim 900 duizend Nederlanders kampen met diabetes type 2. Daarmee zou het de meest voorkomende chronische ziekte zijn.

De Maastrichtse onderzoekers zagen dat wanneer patiënten op gezette tijden in temperaturen van ongeveer 15 graden vertoefden, hun spieren daarna voor 43 procent meer gevoelig waren voor insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor zorgt dat de bloedsuikerspiegel geen ongezond hoge waarden aanneemt.

Acht diabeten

Acht diabeten deden mee aan het onderzoek. 'Dat klinkt misschien wat weinig, maar bij dit soort intensieve lichamelijke onderzoeken is dat gebruikelijk', zegt Patrick Schrauwen, promotor van het onderzoek. Tien dagen lang zaten de patiënten uren in korte broek en T-shirt in een gekoelde ruimte. Door voor en na die tien dagen de insuline-glucosebalans te meten, zagen de onderzoekers dat de kou een onverwacht groot effect had.

De met 43 procent verhoogde gevoeligheid voor insuline is te vergelijken met drie maanden lang drie keer per week kracht- en duurtrainingen doen. 'Beweging wordt wel als de sleutel tegen diabetes gezien, maar wij zien dat een tijdje in de kou zitten een groter effect teweegbrengt', aldus Schrauwen.

Een te hoog glucosegehalte richt schade aan de bloedvaten aan waar de suiker zich doorheen baant. Schrauwen: 'Vergelijk het met tandplak op je tanden. Wanneer je de suiker niet snel genoeg wegpoetst leidt dat tot gaatjes. Op de vaatwanden kan glucose een vergelijkbaar effect hebben.'

'Overtuigende uitkomst'

Een prachtig stukje onderzoek, met een overtuigende uitkomst', zegt Hanno Pijl, arts en hoogleraar diabetologie te Leiden en niet betrokken bij de Maastrichtse publicatie. De resultaten omzetten in nieuwe behandelmethoden lijkt hem echter lastig. 'Hoewel het een relatief eenvoudige en ongevaarlijke ingreep is, wordt het nog ingewikkeld om het toe te passen, denk ik.' Veel mensen werken op kantoor, waar geen gekoelde kamers aanwezig zijn om zes uur in te vertoeven.

Wat Pijl nog mist zijn cijfers van de bloedsuikerspiegel van de patiënten: 'De onderzoekers laten ons nu alleen de insulinegevoeligheid zien, maar je wilt eigenlijk weten hoeveel suiker en vet er nu uiteindelijk in het bloed zit. Dat is een simpele meting.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden