Deze Nederlanders maken kans om in 2024 naar Mars te reizen

Een enkele reis naar Mars is voor een paar honderd mensen sinds gisteren weer een stapje dichterbij. Het Nederlandse bedrijf Mars One, de organisatie die in 2024 een kolonie op de Rode Planeet wil vestigen, heeft bekendgemaakt welke 705 kandidaten een kans maken om mee te doen aan de prestigieuze missie.

Een impressie van Mars One hoe het dorp op de Rode Planeet er in 2023 zou moeten uitzien.Beeld afp

Onder de kandidaten zijn drie Nederlanders: de 21-jarige Wim Dijkshoorn uit Schiedam, de 41-jarige Nancy Keijzer uit Amersfoort en de 19-jarige Merlijn Fuhrhop, die momenteel in Nieuw-Zeeland studeert.

Vier andere kandidaten wonen in Nederland, maar hebben een andere nationaliteit. Totaal komen 313 kandidaten uit de Verenigde Staten, 187 uit Europa, 136 uit Azië, 41 uit Afrika en 28 uit Oceanië.

Meer dan 200.000 mensen hadden zich aangemeld om mee te doen aan de selectieronde van Mars One. Hieruit werden 1058 kandidaten uitgekozen die doorgingen naar de tweede ronde. Die 1058 moesten via een verklaring van een arts kunnen bewijzen dat ze in goede gezondheid zijn.

Kanker ontdekt
Deze medische keuring bleek een enorme impact te hebben op het leven van de kandidaten, vertelt Norbert Kraft, die de medische staf bij Mars One leidt. 'Sommigen kwamen erachter dat ze een operatie moesten ondergaan, dat ze ziek waren of zelfs dat ze een kwaadaardige vorm van kanker bleken te hebben, waar ze normaal gesproken niet zo snel zouden achter komen.'

De groep geselecteerde kandidaten zal worden verkleind tot meerdere internationale teams die zullen bestaan uit twee mannen en twee vrouwen. De teams zullen vanaf dat moment een uitgebreid opleidingsprogramma volgen. 'Trainen om naar Mars te gaan zal hun fulltimebaan zijn', aldus Mars One.

De selectieprocedure bestaat uit vier rondes en komt in 2014 tot een eind. Vanaf dan zal Mars One 28 tot 40 kandidaten in dienst nemen en ongeveer zeven jaar trainen. De selectie zal vanaf het begin in beeld worden gebracht. Het publiek zal uiteindelijk, net als in een talentenjacht, bepalen wie er naar Mars gaan.

Enkeltje Mars
De missie van het Nederlandse bedrijf is puur commercieel en moet gefinancierd worden door een realityserie over het leven op Mars. Het is de bedoeling dat de Marspioniers 24 uur per dag gefilmd worden.

Uiteindelijke deelname aan het project zal ingrijpend zijn; de kolonisten blijven de rest van hun leven op Mars. Het is namelijk onmogelijk terug te vliegen naar de aarde. De deelnemers zouden op de Rode Planeet een raketbasis moeten bouwen om terug te reizen

Het voorlopige tijdschema van Mars One
2013 Selectie van de astronauten begint.
2016 Eerste onbemande voorraad landt op Mars.
2018 De eerste rover komt aan, een robotwagentje dat het woonterritorium moet klaarmaken.
2021 Zes 'landers' (onbemande ruimtevoertuigen) arriveren op de planeet met twee wooncapsules en twee units om de bewoners van water en zuurstof te voorzien.
2022
De productie van water, zuurstof en een leefbare atmosfeer moet op poten staan.

2024 De eerste vier permanente Marsbewoners vertrekken.
2025 Het viertal komt op zijn nieuwe woonplek aan.
2026 De volgende crew vertrekt naar Mars.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden