Derde van Nederlanders blij met geheim

93 procent van de Nederlanders draagt een geheim bij zich. Het grootste deel verzwijgt relationele problemen of seksuele gevoelens.

Dat blijkt uit een steekproef die Psychologie Magazine op zijn website heeft gehouden. Het maandblad wijdt een groot deel van zijn novembereditie aan het verschijnsel geheimen. 428 bezoekers vulden anoniem een vragenlijst in.

De angst voor – negatieve – reacties weerhoudt de meesten (78 procent) ervan hun geheimen te delen. Mensen overschatten echter hoe teleurgesteld of afkeurend anderen zullen reageren, zo blijkt uit onderzoek. Een wetenschapper van de University of Illinois sprak 300 Amerikanen met een geheim en vroeg ze twee maanden later of ze het hadden onthuld en hoe de respons was geweest .

Over het algemeen bleek die positiever te zijn geweest dan de proefpersonen hadden verwacht. ‘Mensen overdrijven hoe erg anderen hun geheim zullen vinden’, zegt onderzoeker Catrin Finkenauer van de Vrije Universiteit in het blad. ‘Het is net als wanneer je een puistje hebt; jij vindt het een ramp terwijl het anderen misschien niet eens opvalt.’

Bij een kwart van de ondervraagden in het Amerikaans onderzoek viel de reactie op de bekentenis uit zoals de proefpersonen hadden verwacht, of erger. Juist de mensen die zichzelf vooraf het meest zorgen maakten over de effecten van hun onthulling, kregen het het zwaarst te verduren.

Onbekenden
Als mensen met een geheim hun mond opendoen, vertrouwen ze dat liever toe aan volslagen onbekenden (44 procent). 40 procent verklapt het aan de partner, vrienden (39 procent) of familie (31 procent), aldus de peiling in Psychologie Magazine.

Er is wel een goede reden om te zwijgen. Uit Belgisch onderzoek is gebleken dat als mensen iets horen wat ze raakt (niet per se een geheim), ze dat in 66 tot 78 procent van de gevallen doorvertellen.

Iemand geheimen ontfutselen onder dwang werkt averechts, zeggen deskundigen in het maandblad. Ierse neurowetenschappers meldden onlangs dat hoe meer een ondervraagde aan stress lijdt of aan slaapgebrek, hoe slechter zijn geheugen wordt. Empathie blijkt de effectiefste verhoormethode.

Een derde van de ondervraagden in de peiling van Psychologie Magazine ‘koestert’ zijn geheim: het maakt bij hen positieve emoties los.

Niet alleen Superman heeft een geheim. In april van dit jaar verscheen een boek over het geheime leven van Superman-bedenker Joe Shuster. Hij bleek erotische tekeningen te hebben gemaakt naast zijn betaalde baan als striptekenaar. Beeld null
Niet alleen Superman heeft een geheim. In april van dit jaar verscheen een boek over het geheime leven van Superman-bedenker Joe Shuster. Hij bleek erotische tekeningen te hebben gemaakt naast zijn betaalde baan als striptekenaar.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden