Dementie blijft meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland, gevolgd door longkanker

In 2016 stierven meer dan 15 duizend Nederlanders aan dementie, 7 procent meer dan in 2015. Dementie is daarmee de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Dit blijkt uit de nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

In woonzorgcentrum P.W. Janssen in Deventer krijgen dementerende ouderen bezoek van een 'therapiepaard'. Het dier moet ervoor zorgen dat de ouderen iets meekrijgen van de wereld buiten het woonzorgcentrum. Beeld anp
In woonzorgcentrum P.W. Janssen in Deventer krijgen dementerende ouderen bezoek van een 'therapiepaard'. Het dier moet ervoor zorgen dat de ouderen iets meekrijgen van de wereld buiten het woonzorgcentrum.Beeld anp

Er overleden vorig jaar meer mannen aan dementie dan in voorgaande jaren. Dat nog steeds meer vrouwen dan mannen overlijden aan dementie komt omdat vrouwen gemiddeld ouder worden. Bij mannen is dementie na longkanker de meest voorkomende doodsoorzaak.

Opvallend is de toename van het aantal mensen dat overlijdt na een val. In 2016 waren dat er 3,3 duizend, een stijging van 16 procent.

Hoe verder na de pijnlijke diagnose van dementie

Voor de medische zorg van dementerenden is veel meer aandacht dan voor de sociale zorg. Ten onrechte menen zes promovendi. Zij doen aanbevelingen (+) hoe om te gaan met een patiënt na de pijnlijke diagnose.

In 2016 stierven bijna 10,7 duizend Nederlanders als gevolg van longkanker, een toename van ruim 2 procent. Bij mannen is longkanker met bijna 6,3 duizend sterfgevallen nog altijd de belangrijkste doodsoorzaak, gevolgd door dementie en de beroerte. Het verschil tussen dementie en longkanker wordt wel steeds kleiner. Meer vrouwen stierven in 2016 aan longkanker (4,4 duizend) dan aan borstkanker, (3,1 duizend).

Bijna 9,5 duizend Nederlanders stierven vorig jaar door een beroerte. Net als in 2015 is de beroerte de op twee na belangrijkste oorzaak van overlijden. Het aantal mensen dat overleed door een hartinfarct nam in 2016 met 6 procent af.

Alzheimer versus dementie

De termen dementie en (de ziekte van) alzheimer worden vaak door elkaar gebruikt. Toch hebben ze een andere betekenis. Dementie is een verzamelnaam voor verschillende ziekten die de hersenen aantasten en waardoor iemand steeds verder achteruitgaat in functioneren. Er zijn meer dan vijftig vormen van dementie, alzheimer is de meest voorkomende.

Lees verder over dementie en Alzheimer

Hoe verder na de pijnlijke diagnose van dementie (+)

Voor de medische zorg van dementerenden is veel meer aandacht dan voor de sociale zorg. Ten onrechte menen zes promovendi. Zij doen aanbevelingen hoe om te gaan met een patiënt na de pijnlijke diagnose.

Dementerenden vergeten hun pijntjes bij de Tovertafel (+)
Industrieel ontwerpster Hester Anderiesen Le Riche vond een manier om dementerenden te laten bewegen: de tovertafel. Lees hier hoe de bewoners van woonzorgcentrum Ús Hiem er helemaal van opleven.

Hugo Borst over zijn strijd voor betere ouderenzorg (+)
Het begon met krantenstukjes over zijn moeder, het werden boeken en inmiddels voert schrijver en voetbalcriticus Hugo Borst actie voor betere ouderenzorg. En niet zonder succes. Lees hier het interview met hem. 'Ik denk dat verzorgenden in Nederland over een tijdje meer macht gaan krijgen.'

Recensie documentaire Heleen van Royen over dementerende moeder
In de documentaire Het doet zo zeer doet Heleen van Royen nuchter en met humor verslag van een jaar uit het leven van haar dementerende moeder. Wat de film zo bijzonder maakt, heeft niets te maken met de roem van de dochter. Lees de recensie van Bor Beekman.

Radboudumc Nijmegen stopt met medicijnstudies naar 'Alzheimer-eiwit'
Het Radboudumc Nijmegen is begin dit jaar gestopt met medicijnstudies die amyloïde-bèta proberen te remmen, een eiwit waarvan wetenschappers meer dan dertig jaar lang gedacht hebben dat het de ziekte van Alzheimer veroorzaakt. Lees hier het bericht terug.

Waar blijft die alzheimerpil?
Wetenschappers roepen het al jaren: nog even en dan kunnen we de ziekte van Alzheimer genezen. Dus waarom is die alzheimerpil er nog steeds niet? Lees hier over de meest recente flop in alzheimerland.

De dagelijkse zorg voor een afhankelijk familielid (+)
De overheid wil graag dat we zoveel mogelijk zelf voor onze oude vader of moeder zorgen. Maar hoe is het in de praktijk om dat dag in dag uit te doen? Waarom nemen kinderen hun ouders in de achtertuin? Lees het verhaal van Anne-Gine Goemans.

En opeens was het moment voorbij - wanneer pleeg je euthanasie bij dementerenden?
Lees het verhaal van het gezin van een man die euthanasie kreeg toen hij zelf niet meer duidelijk kon maken dat hij dood wilde. 'Juist toen het 5 voor 12 was, was hij minder duidelijk.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden