Delftse DroneCatcher laat gevangen 'prooi' zacht landen

Spiderman bestaat! En hij komt uit Delft. Dit is de DroneCatcher, een drone bedoeld om andere drones te vangen door een net over ze heen te schieten. Zo'n vangnet is niet nieuw. Wel nieuw is na het uitwerpen van het net een parachute openklapt, zodat de gevangen 'prooi' een zachte landing maakt.

Bard van de Weijer
De DroneCatcher werpt een net uit over een ongewenste soortgenoot, die aan een parachute op de grond zal landen. Beeld Delft Dynamics
De DroneCatcher werpt een net uit over een ongewenste soortgenoot, die aan een parachute op de grond zal landen.Beeld Delft Dynamics

'Ter bescherming van eventuele omstanders', zegt Arnout de Jong van Delft Dynamics, dat de DroneCatcher ontwikkelt. Het Delftse bedrijf kreeg begin vorig jaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie de vraag of het mogelijk was drones te onderscheppen. Aanleiding was de opkomst van de consumentendrone en de soms gevaarlijke situaties die daardoor ontstaan. Maar ook dreiging door kwaadwillenden speelde mee.

Delft Dynamics ontwierp naar eigen zeggen de eerste drone ter wereld die in staat was een 'vijandelijk' toestel te vangen met een net. Daar is nu een parachute aan toegevoegd. In de toekomst wil het bedrijf drones maken die andere toestellen kunnen vangen en ze in een net meenemen naar een veilige plek, aldus De Jong.

Een prooi achtervolgen

De grootste uitdaging bij het ontwerp van spidermandrones is het opvangen van de terugslag als het net wordt uitgeworpen. Dat gebeurt met druk uit een CO2-patroon. Dankzij de hoge druk kan het net 10 tot 15 meter ver worden geworpen. Lasers aan boord van de jaagdrone helpen de afstand te bepalen. Het Delftse bedrijf werkt aan technieken om het achtervolgen van de prooi te verbeteren.

Een piloot op de grond bestuurt de DroneCatcher. 'In theorie is het mogelijk het proces grotendeels autonoom te laten verlopen, maar de wet vereist dat de besturing wordt gedaan door iemand die de drone in zicht heeft', zegt De Jong.

De problemen rond drones zijn actueel. Vorige week knalde zo'n toestel vermoedelijk tegen de cockpit van een passagierstoestel. Bij de luchthaven Charles de Gaulle bij Parijs botste een vliegtuig van de Ierse maatschappij Aer Lingus bijna op een drone.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden