Déjà vu's voor tweede man Duffy

Simon Duffy, plaats vervanger van Nina Brink, moet bij World Online geregeld een déjà vu hebben. Als financieel directeur van Guinness en EMI moest de in Oxford opgeleide Brit ook wel eens uitleg geven aan opgewonden aandeelhouders....

DE JUISTE man op de juiste plaats?

'De enige manier om onze aandeelhouderswaarde op peil te houden is geruchten te blijven verspreiden dat we op het punt staan overgenomen te worden', zei topman Sir Colin Southgate van het Britse amusumentsconcern EMI in november 1997. Hoe hardnekkig EMI's financiële bestuurder Simon Duffy ook vol hield dat zijn baas een grapje had gemaakt, de aandeelhouders waren not amused.

Dezelfde Simon Duffy is sinds half december plaatsvervangend bestuursvoorzitter en chief executive officer van World Online ; ofwel de tweede man bij de internetprovider achter de veelbesproken Nina Brink. Volgens onbevestigde verhalen zou Duffy binnenkort gepromoveerd worden tot boegbeeld van het bedrijf, omdat Nina Brink te omstreden zou zijn geworden.

Het zou voor het eerst zijn dat de vijftigjarige Brit de leiding van een bedrijf in handen krijgt; tot nu toe was hij tweede man. Na afgeronde studies filosofie, economie en politieke wetenschappen in xford en een MBA van de Harvard Business School, was Duffy actief in zakenbankieren, management-consulting en de mijn- en olie-industrie. In 1986 werd hij financieel directeur en bestuurslid van Guinness.

In de periode rond zijn benoeming was de bierbrouwer bezig het drankenconcern Distillers over te nemen. Dat leidde tien jaar geleden tot een grote voorkennis

affaire; de top van Guinness zou tijdens de overnamestrijd de koers hebben gemanipuleerd door Guinness-aandelen te kopen van en te verkopen aan hen bekende partijen.

Duffy had daar niets mee te maken, maar hij vertelt de rechter later zich destijds wel zorgen gemaakt te hebben over een niet openbaar gemaakt belang van de Zwitserse Bank Leu in Guinness. Duffy had die zorgen niet gedeeld met zijn toenmalige baas omdat 'het niet in hem opgekomen was dat die van dit soort zaken niet op de hoogte geweest zou zijn.'

Duffy - getrouwd, twee zonen van 15 en 18 - is voorzitter van de raad van commissarissen van het biotechbedrijf Canteb en commissaris bij GWR (het grootste Britse radiostation) en Imperial Tobacco (eigenaar van onder meer Drum-shag). Hij heeft de dagelijkse leiding van World Online. Maar in publicaties wordt hij neergezet als figurant in de grote Nina Brink-show of, erger nog, als brave ja-knikker.

The Observer suggereerde na de persconferentie begin maart over de aanstaande beursgang van World Online dat Duffy zo onberispelijk geknipt was omdat zijn bazin hem een dag eerder naar haar eigen kapper had gestuurd. Volgens de Britse krant mocht Duffy een toelichting geven op de technische details nadat de chairwoman haar weidse visie op Europa en internet had ontvouwd; en ging hij daar zo in op, dat hij ging zitten voordat hij verteld had waar iedereen voor was gekomen: de bandbreedte van de introductiekoers.

Ook schrijft de krant dat Duffy totaal verrast is als Nina Brink tijdens de bijeenkomst meldt dat hij beloofd heeft binnen een jaar vloeiend Nederlands te zullen leren. Duffy protesteert; hij heeft dat nooit beloofd, maar belooft zijn best te zullen doen. Brink vervolgt daarop de presentatie in het Nederlands. Bij gebrek aan een vertaler is de rol van de Britse tweede man tijdens deze persconferentie verder uitgespeeld.

De juiste man op de juiste plaats? Op 4 oktober 1996 had de beurskoers van EMI een dipje nadat financieel directeur Duffy 135 duizend aandelen had verkocht voor ruim 13 pond per stuk om een huis te kopen in Oxford

shire. Een geldwolf is Duffy echter niet. Volgens de Times verdiende hij in 1999 als financieel directeur van EMI 415 duizend pond, zo'n anderhalf miljoen gulden en een stuk minder dan andere toppers bij het muziekconcern.

Volgens de Britse pers verliet Duffy het amusementsconcern EMI omdat hij na een dienstverband van acht jaar gepasseerd werd voor de functie van topman. De Times stelt dat Duffy ongetwijfeld met een fors pakket opties vanuit de wereld van de Spice Girls en Robbie Williams naar World Online is gelokt ; hoeveel precies, is overigens niet bekend gemaakt. Dat optiepakket belooft toekomstige rijkdom en moet zo de aarzelingen bij topmanagers wegnemen om de even opwindende als onzekere wereld van internet binnen te stappen.

Maar op dat punt lijkt Simon Duffy even niet de juiste man op de juiste plaats.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden