Deeltje botst op eigen geluid

Onderzoekers van het FOM-instituut Amolf in Amsterdam voorspellen een merkwaardig effect in het gedrag van een stofdeeltje in een dunne buis met vloeistof....

Colloïden komen voor in troebele vloeistoffen als melk, verf en bloed. Wanneer zulke deeltjes in een vloeistof rondzweven, worden ze door botsende moleculen voortdurend weggeduwd, waardoor ze kriskras bewegen.

Een bewegend deeltje in een vloeistof wekt een geluidsgolf op, een verdichting van de vloeistof, die zich in een vrije situatie snel in alle richtingen voortplant. In een buis met een doorsnede van maximaal vijfmaal die van het deeltje, blijkt de geluidsgolf echter vast te lopen in de boeggolf voor het deeltje. De druk vóór het deeltje kan daardoor zo hoog oplopen, dat het deeltje tot stilstand komt en in de andere richting beweegt.

Volgens onderzoeker M. Hagen, die binnenkort op simulaties van colloïden promoveert, zou het voorspelde effect ook in een proef kunnen worden waargenomen. Daarvoor moet een groepje colloidale deeltjes worden losgelaten en bekeken met een techniek die de onderlinge afstand van de deeltjes registreert.

Normaal zou die altijd moeten toenemen, maar volgens Hagens model komen ze na verloop van tijd dichter bij elkaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden