Review

De Zomerspelen: Is de Tour afgelopen? Rij hem opnieuw. Nog eens. En weer een keer.

Nog zes dagen en La Grande Boucle - bij de tv-kijker beter bekend als de Ronde van Frankrijk - zit er weer op. Wat dan? Wat dachten we ervan om hem nog een keer te fietsen?

Peter van Ammelrooy
Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind -- Zichzelf een weg baant ... Beeld Cyanide Studio
Hoe sterk is de eenzame fietser die krom gebogen over zijn stuur tegen de wind -- Zichzelf een weg baant ...Beeld Cyanide Studio

Dat kán, met Le Tour de France 2015 de game. Tot de tour je neus uitkomt.

Le Tour de France 2015 (voor PlayStation en Xbox, voor Windows is er een versie die ProCycling Manager heet en het hele wielerseizoen beslaat) is de perfecte simulatie van het belangrijkste evenement op de wielerkalender. Want dit is de tour gestript van al het individuele lijden, ontdaan van het circus met reclamekaravaan en rondemissen, doping bestaat niet, valpartijen doen geen au, niemand gooit met urine en Mart Smeets is in geen velden of wegen te bekennen.

Deze toursimulator brengt het tournooi op wielrennen terug tot zijn essentie: een teamsport. Je speelt hier niet een individuele wielrenner, maar je bent de manager van een wielerploeg. Je zet strategisch je meesters en knechten in om uiteindelijk met één gelukkige in jouw teamkleuren op het ereschavot in Parijs te belanden.

Gefietst wordt er wel in Le Tour de France 2015, net zoals je individuele poppetjes over het veld stuurt in de FIFA. Maar een groot verschil tussen dit wielrenspel en de voetbalsimulator is dat je in die laatste een individuele speler nog op verschillende manieren kunt laten bewegen, schoppen en sliden. De virtuele wielrenners kun je hard laten fietsen, of langzamer, en laten inhouden in bochten en afdalingen - maar dat is dan wel zo'n beetje.

Wel bijzonder: je kunt in de game horen hoe de ploegleider zijn wielrenners instrueert via hun koptelefoon - dat hoor je op de televisie nooit.

null Beeld Cyanide Studio
Beeld Cyanide Studio

Duimsport

Visueel is Le Tour de France 2015 daarom een saaie vertoning. Je ziet mannetjes fietsen, je ziet mensjes langs de weg juichen en af en toe herken je een deel van het parcours, zoals de Oosterscheldekering in de tweede etappe. De Ronde geldt als het visitekaartje voor Frankrijk, met luchtopnamen van adembenemende landschappen, maar wie op basis van de Ronde-game kennismaakt met het land zal niet snel zijn volgende vakantie in Tourmalet boeken, of Saint-Jean-de-Maurienne of Pra Loup.

Een dashboard die je over de actuele beelden heen oproept toont details als versnelling, krachtenverdeling, energie, voeding, positie in het peloton, de zware stukken in de etappe, de windrichting en andere schermaanwijzingen die je waarschuwen als je coureur oververmoeid raakt. Niet je duimen, maar je ogen verzetten het meeste werk.

Het is koddig om te zien hoe het publiek als één man een paar stappen achteruit doet, van de weg af, als je voorbij dendert. Minder boeiend is het om te zien dat het publiek langs het parcours bestaat uit zo'n beetje tien varianten op een model-toeschouwer en dat ze allemaal min of meer op dezelfde manier juichen.

null Beeld Cyanide Studio
Beeld Cyanide Studio

Info:

Le Tour de France Season 2015 (Cyanide Studio / Focus Home Interactive)
Uitgebracht voor PlayStation 3 en 4, Xbox One
Geschikt bevonden voor alle leeftijden (PEGI)

De versie voor pc heet ProCycling Manager Season 2015 en beslaat het complete wielerseizoen met 200 wedstrijden (verdeeld over 550 etappes).

Rechts piskijkers, links een pisgooier bij de Tour. Beeld Cyanide Studio
Rechts piskijkers, links een pisgooier bij de Tour.Beeld Cyanide Studio

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden