Review

De Zomerspelen (3): Mens Erger Je Niet aan deze bordspellen

Het druilerige weer buiten nodigt uit tot het spelen van spelletjes. Drie klassieke bordspellen zijn verhipt voor vakantievierders die niet van 'games' houden.

Peter van Ammelrooy
Trivial Pursuit zoals Endemol het vandaag de dag zou maken. Beeld Ubisoft
Trivial Pursuit zoals Endemol het vandaag de dag zou maken.Beeld Ubisoft

Gezelschap

Gezelschapspellen - het woord zegt het al: je hebt er een coterie voor nodig, liefst een met meer dan twee leden. Ganzenborden, pimpampetten, Mens Erger Je Niet - je kunt ze niet in je eentje spelen.

Wat als je nou eenmaal in je eentje bent en hartje zomer de regen met bakken water uit de hemel komt, zoals vandaag? Wie Risk wil spelen, Monopoly of Trivial Pursuit kan het online proberen. De Amerikaanse spellenspecialist Hasbro en de Franse gamesmaker Ubisoft hebben deze drie bordklassieken gedigitaliseerd en internetfähig gemaakt.

De transformatie van bordspel naar game voor (spel)computers is gepaard gegaan met veel visueel theater. De beelden die Risk inleiden zouden zo in CNN kunnen (en blijven ook beperkt tot die introductie; je legers worden alleen weergegeven met een cijfer). Trivial Pursuit Live lijkt op een tv-quiz uit de amusementsfabriek van Endemol en levende pionnen bevolken de straten in Monopoly Family Fun Pack, veel animaties en camera's die over een levendige stad zwenken. (Een uitgebreide bespreking verscheen eerder).

Niet erg kies, maar wel behulpzaam: Risk in nieuw jasje. Beeld Ubisoft
Niet erg kies, maar wel behulpzaam: Risk in nieuw jasje.Beeld Ubisoft

Hysterie

Aan de basisopzet van de bordspellen is niets veranderd. Hoewel: sinds wanneer kun je huizen bij Monopoly in een veiling kopen?

Risk volgt de spelregels van de editie van 2010, die de maximale duur van een potje terugbrengt tot ongeveer anderhalf uur. Op internet klinkt het advies om voor een gegarandeerde zege eerst Australië te veroveren, dat alleen vanuit Zuid-Oost-Azië kan worden aangevallen. Risk heet een strategiespel te zijn, maar vanwege het gebruik van dobbelstenen komt een overwinning toch vaak neer op domweg geluk hebben.

Voor wie de originele versies heeft versmaad zijn er duidelijke aanwijzingen op het scherm en in gesproken commentaar. In het geval van Trivial Pursuit gebeurt dat met de onnatuurlijke, licht hysterische stem waarop Nederlands ingesproken films en tv-series het patent lijken te hebben (we mogen ons gelukkig prijzen dat bioscoop en televisie ooit hebben gekozen voor ondertiteling van buitenlands cultuurgoed).

Monopoly zoals u het nog niet kende. Beeld Ubisoft
Monopoly zoals u het nog niet kende.Beeld Ubisoft

Sjoemelen

Net als het geneuzel van de onzichtbare spelleiders in Risk en Monopoly gaan ook de begeleidende muziek snel op de zenuwen werken.

Aan de ene kant maakt de stap naar internet een bredere competitie mogelijk: er zijn ranglijsten waarin je prestaties kunt vergelijken met de hele wereld, in plaats van alleen maar snoeven in gezinsverband.

Aan de andere kant nemen de digitale versies een belangrijk menselijk element weg - het sjoemelen, het elkaar de loef afsteken, treiteren en botweg saboteren. Een glas cola omstoten over het bord van Risk als je pionnenlegertje op het punt staat ongenadig in de pan te worden gehakt. Kortom: vergeet de psychologische oorlogsvoering die gezelschapspellen juist zo leuk maken.

Online zou je dit gemis kunnen rechtzetten, maar tegenstanders op internet verbaal hun vet geven kan niet in deze digitale versies - in geschreven tekst noch gesproken woord. Waarschijnlijk heeft Hasbro willen voorkomen dat jonge oortjes dingen horen die het daglicht niet kunnen verdragen, maar het maakt de games een stuk saaier.

null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft

Online

Een groter probleem is dat niet veel mensen deze opgepimpte bordspelen online spelen. Het kan een hele poos duren voordat je genoeg deelnemers bij elkaar hebt. Met vrienden en kennissen elders afspreken voor een 'privaat potje' is beter.

Overigens kun je de digitale versies van Risk, Monopoly en Trivial Pursuit ook spelen zonder internetverbinding, met drie medespelers op een enkele (spel)computer, gewoon door na elke beurt de afstandsbediening door te geven.

Maar dan kun je net zo goed de oude bordversies van zolder halen.

null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft

Risk (Ubisoft/Hasbro)
Uitgebracht voor PlayStation 3 & 4, Xbox One & 360
Geschikt bevonden voor 7 jaar en ouder (PEGI)

Monopoly Family Fun Pack (Ubisoft/Hasbro)
Uitgebracht voor PlayStation 3 & 4, Xbox One & 360
Geschikt bevonden voor 3 jaar en ouder (PEGI)

Trivial Pursuit Live (Ubisoft/Hasbro)
Uitgebracht voor PlayStation 3 & 4, Xbox One & 360
Geschikt bevonden voor 3 jaar en ouder (PEGI)

null Beeld Ubisoft
Beeld Ubisoft

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden