Review

De Zomerspelen (2): nazi's brengen als zombies leven in de brouwerij

1945 en in twee games is de geschiedenis ietsje anders gelopen dan we op school hebben geleerd. Niets dat een handvol kogels, bier en bratwurst niet kunnen verhelpen

Peter van Ammelrooy
Het gaat er Krupp-staalhard aan toe in Wolfenstein - The Old Blood Beeld MachineGames
Het gaat er Krupp-staalhard aan toe in Wolfenstein - The Old BloodBeeld MachineGames

Wie zou er als eerste op het idee zijn gekomen om nazi-zombies op de wereld los te laten?

De afgelopen twee maanden zijn er twee games verschenen met als uitgangspunt dat de Tweede Wereldoorlog een ander einde kent dan in de geschiedenisboekjes staat beschreven. In Zombie Army Trilogy past Adolf Hitler occulte rituelen toe om een leger van levende lijken in nazi-uniform uit de grond te stampen. In Wolfenstein - The Old Blood blijken de nazi's een gifgas te hebben ontwikkeld dat per ongeluk vrijkomt en soldaten (en burgers) in zombies verandert.

Slim is het natuurlijk wel van gamesontwikkelaars om zombie-nazi's in te zetten als kanonnenvoer. Er zijn namelijk drie soorten schepselen die de gemiddelde gamer zonder gewetensbezwaarden over de kling jaagt: (boosaardige) buitenaardse wezens, zombies en nazi's. Overigens: als zombies debuteerden de nazi's al in Call of Duty: World at War dat in 2008 verscheen.

Een groepstreffen in Zombie Army Trilogy Beeld Rebellion
Een groepstreffen in Zombie Army TrilogyBeeld Rebellion

Anatomisch correct

Nazi Zombie Army is een mooi voorbeeld van recycling in de gamesindustrie. Oorspronkelijk verscheen het spel in februari 2013 als een op zich staande uitbreiding van Sniper Elite V2, een game rond een Amerikaanse scherpschutter die in 1945 alle wetenschappers om zeep moet helpen die meewerkten aan de ontwikkeling van de V2-raket waarmee nazi-Duitsland de Britten bestookten.

Nog geen half jaar later verscheen een tweede uitbreiding. Die is nu samen met een derde expansie gebundeld tot de Zombie Army Trilogy. De opzet van dit drieluik doet sterk denken aan Left 4 Dead, waarin een groepje overlevenden zich van veilig onderkomen naar safe house begeeft en alles doet om uit handen van de vleesetende griezels te blijven.

Er is wel een cruciaal element bewaard gebleven van de games waaruit de trilogie is ontsproten. We zijn scherpschutters - dus worden we extra beloond als we de ondode nazi's met een hoofdschot uitschakelen. En we kunnen na elke voltreffer in slow-motion de baan van de kogel volgen - tot onder de huid van het slachtoffer, waar botten versplinteren en bloed in de rondte vliegt. Die anatomisch correct bedoelde vertoning wordt aangeduid als 'x-ray kill camera'.

Een mooie vondst zijn de griezelige lispelstemmen die uit het luidsprekertje in de controller van de PlayStation 4 komen - die klinken ook als je het spel pauzeert en je even afwendt.

Op den duur gaat de beperkte opzet van Zombie Army Trilogy vervelen, maar dan zijn we al heel wat voltreffers verder. Dit is een game die zich goed leent voor een potje met vrienden (alleen online helaas, tot vier spelers), bier en pizza. Of bratwurst, als we in stijl willen blijven.

Zombie Army Trilogy Beeld MachineGames
Zombie Army TrilogyBeeld MachineGames

Als een lopend vuurtje

Meer vlees op de botten (als dat kan in een spel over zombies) biedt The Old Blood. Het is een op zich staande uitbreiding van het uitstekende Wolfenstein - The New Order en vertelt net als die game uit 2014 een alternatief verloop van de Tweede Wereldoorlog. Was het daarin 1960 en hadden de nazi's WO II gewonnen, in The Old Blood staat de kalender op 1946 en maken 'shamblers' de buurt onveilig - ongelukkigen die door een giframp veranderd zijn in brandende, levende lijken.

The Old Blood is een first person shooter (waarbij de gamer over de loop van een geweer) voor een enkele gamer. Ook hier heeft het verhaal niet zo veel om het lijf, maar de variatie in gevechten, gevechtsstrategieën (knallen recht voor zijn raap afgewisseld met sluipmoorden) en omgevingen is vele malen groter en boeiender.

Ook het wapenarsenaal is in The Old Blood gevarieerder, met als bijzonderste wapentuig een stalen pijp, die uit twee delen bestaat en dus langer en korter is te maken. De pijp is een uitkomst in de gevechten waarin de speler als Amerikaans soldaat William B.J. Blazkowicz zich omringd weet door een horde opponenten, met inbegrip van een bijtgrage soort mechanische honden. De twee losse pijpdelen kunnen dien als klim- en klauterhulp.

Vanzelfsprekend ben je met de twee hoofdstukken die The Old Blood telt minder lang onder de pannen dan The New Order, maar het is wel een genoeglijk kort verblijf onder zombie-nazi's. Ook zónder braadworst en bier.

null Beeld MachineGames
Beeld MachineGames
null Beeld MachineGames
Beeld MachineGames

Zombie Army Trilogy (Rebellion Oxford / Rebellion Development)
Uitgebracht voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder (PEGI)

Wolfenstein - The New Order (MachineGames / Bethesda Softworks)
Uitgebracht voor Windows, PlayStation 4 en Xbox One
Geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder (PEGI)

Vesting Wolfenstein. Beeld MachineGames
Vesting Wolfenstein.Beeld MachineGames
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden