De wetenschap is eruit: zo dans je als vrouw het aantrekkelijkst

Beweeg armen en bovenbenen niet tegelijk en onafhankelijk van elkaar en u doet de perfecte dans. Asymmetrisch op de muziek bewegen wijst op 'hoge kwaliteit van motorische controle', concluderen Britse wetenschappers aan de Northumbria Universiteit in Newcastle.

null Beeld Io Cooman
Beeld Io Cooman

Op zijn aantrekkelijkst dansen? Als vrouw doet u dat zó.

Wiebel zo ver als dat kan ritmisch heen en weer met de heupen. Beweeg de bovenbenen, maar niet tegelijk en onafhankelijk van elkaar. En zwaai de armen, ook onafhankelijk van elkaar - maar niet te wild, anders denken ze nog 'dat het duidt op serieuze medische aandoeningen zoals Parkinson of het syndroom van Tourette'.

Aldus in elk geval Britse wetenschappers, die het ideale dansen plechtig beschrijven in vakblad Scientific Reports. De onderzoekers, verbonden aan de Northumbria Universiteit in Newcastle, maakten 3D-scans van 39 vrouwen die dansten op een kale beat van 125 beats per minuut - ongeveer het tempo van stampers als 'Only Girl In the World' van Rihanna. Daarna werden de dansbewegingen omgezet in anonieme poppetjes, en moesten 200 mannelijke én vrouwelijke vrijwilligers de filmpjes beoordelen op aantrekkelijkheid.

Hoofdonderzoeker Nick Neave en collega's gaan ervan uit dat dansen te maken heeft met het lokken van een partner. Zoals ze in formele wetenschapstaal noteren: 'Dans komt veelvuldig tot uitdrukking in een context van hofmakerij'. Maar hoe dat precies in zijn werk gaat, is goeddeels onbekend. Reden om te onderzoeken welke moves we nu eigenlijk ervaren als aantrekkelijk en welke niet, redeneerden de wetenschappers.

Hieronder een video van de aantrekkelijke danser. Tekst gaat verder onder de video.

Voorzichtige vermoedens wat er toch aan de hand is met die heupen, dijen en armen formuleren de Britten ook. Het heupwiegen en -schudden, zo veel en zo ver mogelijk, is in feite een uitvergroting van het vrouwelijke loopje, analyseren de wetenschappers. Het asymmetrisch op de muziek bewegen van armen en dijen wijst intussen op een 'hoge kwaliteit van motorische controle', aldus het team, en is dus een signaal van een goede gezondheid.

Als extra bewijs daarvoor wijzen de wetenschappers erop dat de vrijwilligers al te overdreven gezwaai met de armen en benen juist weer niet konden waarderen. Kennelijk associëren we dat eerder met een neurologische aandoening dan met een goede gezondheid, redeneert Neave. Op een ander onderzoeksfilmpje is te zien hoe een van de geanonimiseerde poppetjes juist weer heel ingehouden danst, met de arm stijfjes tegen het lichaam: wat een belabberde danser, geeft het gevoel onmiddellijk in.

Hieronder een video van de onaantrekkelijke danser. Tekst gaat verder onder de video.

Biologisch-psychologen zoals Neave gaan ervan uit dat mensen voortdurend elkaars lichaam 'lezen', op zoek naar signalen die erop duiden dat dit wel eens een partner kan zijn die gezonde kinderen kan voortbrengen. Zaken als een gladde, blozende huid, een symmetrisch uiterlijk en welgevormde lichaamsrondingen zouden zulke signaalvlaggen zijn. 'Dans zou wellicht een ander onderdeel van die versierselen kunnen zijn', schrijft Neave.

Of dat echt zo is, zal vervolgonderzoek moeten uitwijzen. Het onderzoek beperkte zich immers tot westerlingen, en als asymmetrisch bewegende armen en dijen écht biologisch lokmiddel zijn, zouden ook mensen uit heel andere culturen ze aantrekkelijk moeten vinden. Neave wijst erop dat dansen in elk geval universeel menselijk gedrag is. 'Dans wordt aangetroffen in iedere bekende menselijke cultuur, en dient geen direct overlevingsdoel.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden