De wereld kan in 2050 volledig op groene stroom draaien

Is het mogelijk voor 2050 wereldwijd een duurzame elektriciteitsvoorziening op te tuigen? Zijn er voldoende grondstoffen om al die wind- en zonneparken te bouwen? En hebben milieu en klimaat daar baat bij? Ja, concludeert een Noors onderzoek dat maandag verscheen in PNAS.

Windmolens langs de A6.Beeld anp

Elektriciteitsopwekking met minimale uitstoot van kooldioxide is goed voor het klimaat en helpt luchtvervuiling tegengaan. Maar de bouw van een wereldwijde duurzame infrastructuur leidt ook tot een grotere vraag naar grondstoffen per hoeveelheid opgewekte energie. Méér dan bij fossiele stroomcentrales het geval is: voor de productie van zonnecellen is elf tot veertig keer zoveel koper nodig per hoeveelheid opgewekte stroom als fossiele energie. Windparken vergen zes tot veertien keer zoveel ijzer. Het bouwen van al die groene energiecentrales leidt bovendien tot uitstoot van extra CO2 en andere vervuilende stoffen.

Uitstoot

Weegt dit alles op tegen de toekomstige besparingen in uitstoot? Nooit eerder is volgens de onderzoekers een integrale studie naar deze effecten gedaan. De meeste energiescenario's houden geen rekening met de gevolgen van de productie van nieuwe capaciteit. Andere studies kijken alleen naar uitstoot en het gebruik van land of metalen, schrijven ze.


De onderzoekers hebben alle aspecten proberen mee te nemen in hun analyse. De conclusie: er zijn voldoende grondstoffen voor de overgang naar een CO2-arme elektriciteitsproductie. Alleen koper is mogelijk problematisch. De winning van deze grondstof is een steeds grotere aanslag op het milieu, doordat bestaande kopermijnen uitgeput raken. De totale koperbehoefte voor zonnepanelen zal twee keer de huidige jaarproductie zijn, schatten de onderzoekers. Geen grote uitdaging, denkt wetenschappelijk directeur Kornelis Blok van Ecofys. 'Als je de koper- en ijzerproductie jaarlijks met een paar procent vergroot, kun je in de extra vraag voorzien.'


Verder heeft het Noorse onderzoek louter goed nieuws: als wordt ingezet op het CO2-arme scenario zoals geschetst door het Internationale Energie Agentschap, zal de uitstoot van broeikasgassen tussen 2010 en 2050 met 62 procent dalen. Fijnstof neemt met 40 procent af en watervervuiling daalt met de helft. Het op grote schaal bouwen van duurzame elektriciteitsinstallaties is daarmee goed voor het klimaat en leidt tot schonere lucht, concluderen de onderzoekers.


Blok van Ecofys noemt deze uitkomst niet heel verrassend. 'Veel mensen denken dat duurzaam beter is. Maar goed dat het netjes is uitgezocht.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden