week in wetenschapanti-tabaksfront

De week in wetenschap: Barsten in het anti-tabaksfront

Longartsen Wanda de Kanter (links) en Pauline DekkerBeeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Het gedwongen vertrek van twee prominente longartsen uit de Alliantie Nederland Rookvrij is een pr-blunder van jewelste. 

Scheiden kan iedereen, maar netjes uit elkaar gaan, dat is vaak de grote uitdaging.

De Alliantie Nederland Rookvrij zette twee longartsen buiten de deur, zo meldde dagblad Trouw deze week. Het gaat om Wanda de Kanter en Pauline Dekker, samen hét gezicht van de strijd tegen tabak.

De Kanter en Dekker zien in hun praktijk elke dag hoe tabak mensenlevens ruïneert. De tabaksindustrie moet keihard worden aangepakt, vindt het duo, dat onder meer de site TabakNee oprichtte. Die site nagelt mensen die de tabaksindustrie direct of indirect helpen aan de schandpaal. 

De site tekende onder meer op dat Jolande Sap, oud-fractievoorzitter van GroenLinks, commissaris is bij adviesbureau KPMG, dat onderzoeken doet in opdracht van de tabaksindustrie. Opmerkelijk: diezelfde Sap is ook voorzitter van de club die het antirookbeleid voor Nederland moet vormgeven. Zoek daarvoor dus een nieuwe voorzitter, schreef TabakNee

Een oproep tegen het zere been van het bestuur van de Alliantie Nederland Rookvrij, die een stuk enthousiaster is over het werk van Sap. Verbinden, iedereen meekrijgen, dat is de methode van de Alliantie, die trots wijst op de successen in het Preventieakkoord, met daarin afspraken tussen overheid en tal van organisaties om in 2040 een rookvrije generatie te laten opgroeien. Ook op de kortere termijn zijn er doelen. Zo zijn sigaretten en shag vanaf volgend jaar niet meer te zien bij supermarkten en wordt roken in speeltuinen vanaf 2025 verboden. 

Dat gaat de gezonde kant op, maar gaat het niet allemaal veel te traag? De Kanter en Dekker zijn er ijzersterk in de druk op de ketel te houden, met vlijmscherpe tweets en filmpjes, door op podia uit rokende doodskisten te stappen, door te blijven hameren op de twintigduizend tabaksdoden per jaar in Nederland. 

De manier waarop De Kanter en Dekker nu uit de Alliantie zijn gezet, is een pr-ramp. Andere prominente deelnemers van de Alliantie zijn onthutst en dreigen op te stappen. Ondertussen kan tabaksminnend Nederland proberen de mediagenieke longartsen weg te zetten als ‘activisten die zelfs door hun eigen club zijn weggestuurd.’ 

Op de radio hoorde ik de voorzitter van de Alliantie Nederland Rookvrij en longarts Dekker uitleggen hoe ze elkaars werk waarderen, en dat ze alleen van inzicht verschillen over de manier waarop de doelen bereikt worden. Dat klonk alweer zo harmonieus dat ik me afvraag of het nou echt niet mogelijk was om samen op te blijven trekken, de een met de voorzichtige lobby, de ander met het gestrekte been. En was anders gewoon nétjes uit elkaar gegaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden