De volledige tekst van het Groot Dictee door Bart Chabot

Hieronder leest u de volledige tekst van het Groot Dictee 2014.

Bart Chabot leest het Groot Dictee voor. Beeld Arie Kievit
Bart Chabot leest het Groot Dictee voor.Beeld Arie Kievit

Tussen niemendalletje en blankebabybilletjesprivilege

(1) Geef het Dictee terug aan de kijker, kopte De Telegraaf vorig jaar. Daar schrok het Dictee wel even van. De genuttigde zwezeriken lagen plotseling zwaar op de maag. Maar na een medoc te hebben gedronken, toog het Dictee alsnog welgemoed aan de slag.

(2) Dames en heren thuis en in deze parlementariërsruimte, bij dezen proficiat: u hebt, onder toeziend oog van koning Willy de Tweede, nog steeds nul fouten in uw brossel!

(3) O, als gisteren herinner ik me het eerste Dictee: na aankomst in een havelock met andere BN'ers bij de Eerste Kamer der Staten-Generaal bekroop me het rodelopergevoel. Een halfuurtje later kwam een kokospalm voorbij, en zee-egels uit het Middellandse Zeegebied en een kasuaris en nochtans; en apensoort, apenrots en apekool: een taalkundig houtenjassenpark, en kookte ik vanbinnen want ik kende de Van Dale niet vanbuiten.

(4) De oe's en a's waren niet van de lucht tijdens dat gillendekeukenmeidenvertoon van het Nederlands.

(5) Sindsdien hebben we ongelooflijk veel geleerd: aanwensel, bespioneren, ge-sms't en kippenragout kennen voor ons bollebozen geen trubbels meer, en ook uitentreuren, hawaïshirt of gestrest en een rock-'n-rolllegende in goeden doen spellen wij foutloos.

6) Ooit mocht ik het Kinderdictee schrijven en vergastte de bollewangenhapsnoeten op de oeioeimachine, een perubalsempopulier en een tafa of West-Australische penseelstaartbuidelmuis; een gribbelgrabbel van woorden, alle uit de Dikke Van Dale, de toverballenautomaat van onze taal.

(7) Sla de Dikke willekeurig open en ontdek de geheimenissen van de brougham, een gesloten rijtuig voor twee personen getrokken door één paard; blader door die Ali Babataalschatkamer en ontdek dat een turbe een menigte is, en een turco een Noord- Afrikaanse inlandse tirailleur in Franse krijgsdienst.

(8) Dat was het jubileumdictee. Rest de vraag: wilt u de komende jaren meer of minder dicteeën? Het antwoord moet wel luiden: 'Meer! Meer! Meer!'

Dit is ook goed:
(1) 'het Dictee' mag ook 'Het Dictee' zijn.
(2) 'Willy de Tweede' mag ook 'Willie de Tweede' zijn.
(3) 'O' mag ook 'Oh' zijn.
(4) 'oe's en a's' mag ook 'oehs en ahs' zijn.
(5) 'ongelooflijk' mag ook 'ongelofelijk' zijn.
(6) 'het Kinderdictee' mag ook 'Het Kinderdictee' zijn.
(6) 'oeioeimachine' mag ook 'oei-oeimachine' zijn.
(8) 'jubileumdictee' mag ook jubileum-Dictee' zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden