De Volkskrant gaat nieuw wetenschapsproject vanaf begin volgen, doet u mee?

De Volkskrant gaat proberen of het mogelijk is onderzoekshypes uit de krant te weren door een wetenschapsproject al vanaf het begin te volgen. Als u wetenschapper bent: doet u mee?

Beeld anp

'Zelden zoveel goede ideeën gehoord over betere wetenschap als van de sociaal-psychologen nu', twitterde ik gisteren. Naar aanleiding van de zaak Diederik Stapel was ik gaan rondbellen, omdat we lucht hadden gekregen van diverse nieuwe initiatieven om de wetenschap weer op de kalefateren.

'Ik ben eigenlijk blij met Diederik Stapel', zei een van de vakbroeders. 'Er hangt echt een paradigma-wijziging in de lucht, een radicale verandering in hoe we wetenschap bedrijven.' De een legde me uit hoe we de willekeur uit de wetenschap kunnen halen, een ander wat we moeten doen om voortaan nooit meer ruwe onderzoeksdata kwijt te raken, zoals in het geval Stapel was gebeurd. Morgen in Vonk vindt u de weerslag, omgewerkt tot een redactioneel, ietwat opiniërend artikel.

Een van de aardigste ideeën komt van de Britse psycholoog Chris Chambers. In zo ongeveer alle takken van wetenschap is het nu gebruikelijk om verkregen meetresultaten achteraf te bewerken. Dat zou eigenlijk anders moeten: het leidt nogal eens tot 'opgepoetste' resultaten. Het idee van Chambers is om het om te draaien: vooraf legt een wetenschapper precies vast wat hij op welke manier van plan is te gaan doen. Het meten en analyseren wordt dan het nakomen van een vooraf gemaakte afspraak - zónder mogelijkheid tot 'datamassage'.

Ik realiseerde mij dat het aardig zou zijn om het ook eens op die manier te proberen. Ook kranten vallen immers op allerlei manieren ten prooi aan opgepoetste wetenschapsresultaten. Vandaag nog mailde een geërgerde lezer mij: 'Geen psycholoog die doorhad dat Stapel erop los fraudeerde, kopte de Volkskrant vanmorgen. Geen journalist die doorhad dat Stapel erop los fraudeerde, had er ook kunnen staan.'

We gaan het gewoon eens proberen. Bent u een wetenschapper (uw vakgebied maakt niet uit), staat u op het punt een studie te doen en bent u geïnteresseerd? Stuur dan een korte pitch naar warewetenschap@volkskrant.nl. We maken een selectie, leggen uw plannen en analysemethode vooraf in detail vast, en beloven na afloop een artikel in de krant - ongeacht de uitkomst van uw onderzoek.

We zijn erg benieuwd naar de uitkomst! O ja: het idee is nog zo vers, dat het mailadres waarschijnlijk pas morgen (zaterdag) werkt. Kunt u er vast een nachtje over slapen.

Morgen in Vonk, het achtergrond- en opiniekatern van De Volkskrant op zaterdag: de drie demonen waar wetenschappers tegen moeten strijden

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.