De tablet is ineens een heel ander apparaat geworden

Apple gaf in juli al een publieke bètaversie van zijn nieuwe besturingssysteem voor mobieltjes en tablets vrij, maar nu is iOS 11 beschikbaar voor iedereen. Vooral de iPad is daarmee ineens een heel ander apparaat geworden.

Apple iOS 11 op de nieuwe iPad Pro: geen homeknop meer, maar onderin een dock. Beeld Marlena Waldthausen

Apple vierde dit jaar het tienjarige jubileum van de iPhone, het apparaat dat inmiddels goed is voor ruim 60 procent van de Apple's omzet en waarvan er al meer dan 1 miljard zijn verkocht. Hangt de iPad er dan als een zielig vogeltje bij? Nee hoor. Sterker nog: de veranderingen in het nieuwe systeem iOS 11 zijn op de tablet een stuk spectaculairder dan op de iPhone.

Apple noemt iOS 11 'een gigantische stap' voor de iPhone en zelfs een 'monumentale sprong' voor de iPad. De officiële versie van dit besturingssysteem komt pas na de zomer beschikbaar, maar wie niet kan wachten kan de proefversie nu al op zijn apparaat zetten. Wie deze moeite neemt, zal concluderen dat het met 'die gigantische stap' voor de iPhone wel meevalt. Voor de iPad is dat anders. Apple spreekt van 'de grootste softwarerelease ooit voor de iPad', en inderdaad: voor het eerst kan een iPad echt de computer vervangen. Ik test de nieuwe software in combinatie met een reuze-überPad: de gloednieuwe (krachtiger processor, helderder scherm) en kostbare (909 euro voor de goedkoopste versie, plus 189 euro voor een smart keyboard en 109 euro voor de speciale pen) 12,9 inch iPad Pro.

Ook al zit de tabletmarkt de laatste jaren aardig op slot, toch presenteert marktleider Apple met de regelmaat van de klok nieuwe exemplaren die - hoe verrassend - iedere keer weer een beetje sneller en beter zijn. De grootste recente verandering was de introductie van een exemplaar met een duidelijk groter scherm (10,5 inch in plaats van de sinds 2010 gebruikelijke 9,7 inch) bij vrijwel gelijkblijvende buitenafmetingen. Dat is natuurlijk fijn, maar de voordelen van een groter scherm laten zich pas echt goed kennen in combinatie met de nieuwste software, die dus pas in september uitkomt. Wat zijn de meest in het oog lopende veranderingen in iOS 11?

U gaat de homeknop niet meer gebruiken

De grootste verandering is zonder twijfel de komst van een balk onder in het scherm waarin de meest gebruikte of favoriete apps een plekje krijgen. In totaal is er ruimte voor maximaal twaalf apps. Links kunnen apps worden gezet die u daar zelf graag heeft staan, rechts komen de apps die recent zijn gebruikt op iPad, iPhone of Mac. Apple heeft zich bij het ontwerp duidelijk laten inspireren door de vormgeving die het al langer bij zijn Macs toepast. De nieuwe balk - door Apple dock genoemd - is te allen tijde op te roepen, vanuit ieder denkbaar scherm. In de praktijk betekent dit dat u niet meer telkens terug hoeft naar het thuisscherm om vandaaruit weer uw favoriete app op te zoeken. Nee, vanuit bijvoorbeeld het mailprogramma kan direct pak 'm beet de Volkskrant-app worden geopend. Dat scheelt veel heen en weer geklik en geveeg.

Beeld Marlena Waldthausen

Gemakkelijker multitasken

Meerdere schermen tegelijk naast elkaar open hebben staan? Dat kon een iPad al langer, maar echt veel kon je er niet mee. Met iOS 11 werkt het allemaal stukken intuïtiever. Vanuit de balk is het gemakkelijk om apps naast of over elkaar te openen. In deze testversie werkt dat alleen nog voor Apples eigen apps, maar het geeft een fijn kijkje in de nabije toekomst. Voorbeeldje: open zowel de foto-app als de mailapp en het toevoegen van een afbeelding in een mailtje is een fluitje van een cent. Gewoon de afbeelding van links naar rechts vegen en klaar. Vooral met het gigantische 12,9-inch scherm zijn de schermen die naast elkaar open staan een verademing.

O, dus dáár zijn mijn bestanden!

Het was altijd wat schimmig waar Apple bestanden opsloeg. Apple komt nu tegemoet aan de veelgehoorde klacht: laat nou eens zien waar mijn bestanden staan! De nieuwe bestanden-app toont niet alleen de lokaal opgeslagen bestanden , maar ook de foto's, documenten, video's et cetera die ergens in de cloud zijn opgeslagen. Dat kan bij Apple zelf zijn, maar ook bij de concurrentie, zoals Dropbox of Google. Met de nieuwe multitasking-mogelijkheden is deze 'knieval' van Apple erg welkom.

Apple-pen heeft (meer) nut

Apple heeft moeite om het nut van zijn prijzige Apple-pen (109 euro) voor de iPad Pro voor het voetlicht te brengen. Het hulpmiddel wordt dan ook nog niet massaal gebruikt. De fabrikant heeft zich de nodige moeite getroost om de pen onmisbaarder te maken. Zo is het maken van geschreven aantekeningen, tekeningen of handtekeningen op bestaande documenten (zoals een pdf, word-document of screenshot) sterk vereenvoudigd. Een hele verbetering, maar 109 euro blijft een flink bedrag. Overigens was wijlen Steve Jobs een verklaard tegenstander van pennen om een scherm mee te bedienen. Dat liet hij graag over aan rivaal Microsoft.

Andere veranderingen

- Apple News is nu - althans in de bèta-software - ook voor Nederlandse gebruikers beschikbaar. De nieuwsapp is vergelijkbaar met bijvoorbeeld Flipboard: een gepersonaliseerd overzicht van het nieuws, op basis van eigen interesses.

- Siri heeft nieuwe mannelijke en vrouwelijke stemmen gekregen, die menselijker klinken. Apple belooft dat Siri ook intelligentere antwoorden geeft.

- Het uiterlijk van de App Store is geheel onder handen genomen

- Apple heeft aan Live Photos wat nieuwe effecten toegevoegd voor het maken van eindeloos herhalende videoloops. Ook voor gewone foto's zijn op de iPhone nieuwe filters beschikbaar.

- Veiliger autorijden. Met de nieuwe optie 'Do not disturb' kan een iPhone automatisch detecteren of iemand autorijdt. In dat geval blijft bijvoorbeeld de navigatie werken, maar stuurt het toestel standaardantwoorden op binnenkomende berichten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden