Apps & Gadgets Fijnstofzuiger

De Pure Cool van Dyson creëert binnenshuis optimale luchtkwaliteit, maar is dat wel echt zo?

De luchtreiniger van Dyson belooft veel, maar onduidelijk is of dat wordt waargemaakt.

Beeld Dyson

Daan Roosegaarde heeft de grootste, maar die van James Dyson mag er ook wezen; zijn fijnstofzuiger is met 105 centimeter eveneens een flinke zuil. Pure Cool heet het apparaat dat volgens de fabrikant binnenshuis 99,95 procent van de zeer fijne deeltjes uit de lucht haalt. Het heeft sensors voor fijnstof, stikstofdioxide en vluchtige organische verbindingen en geeft op een rond kleurenschermpje aan hoe het met het binnenklimaat is gesteld. Doordat hij online is, kan met een app vanuit de kantoortuin worden gecontroleerd of de thuislucht voor poes Poekie een beetje te harden is.

Het luchtbehandelingsproces kan ook geautomatiseerd worden en in de zomer kan de zuil dienen als verkoelende ventilator. Mochten bewoners de rillingen krijgen, dan is er een knopje dat de luchtstroom omkeert richting de muur. Wel schone lucht, geen tocht. Het apparaat kan verder om zijn as draaien, waardoor schone lucht rijkelijk wordt rondgesproeid. In de laagste standen is de ventilator aangenaam stil.

In technologisch en optisch opzicht is de Pure Cool een fraai product. De vraag is of je er iets aan hebt. Opmerkelijk is dat de app ook de lokale buitenluchtkwaliteit meldt, met data van Breezometer. Deze gegevens zijn veel somberder dan die van luchtmeetnet.nl, dat zich baseert op gegevens van RIVM. De app slaat geregeld alarm als RIVM geen vuiltje aan de lucht ziet.

Binnen is de luchtkwaliteit volgens de app vaak juist puik (zolang er niet wordt gekookt of de muren worden geverfd). In het opmerkelijke verschil tussen binnen en buiten schuilt mogelijk een commercieel argument: uw luchtstofzuiger werkt prima en is de zeshonderd euro meer dan waard. Wij ruiken vooral twijfel.

Het meest slaat de app alarm over stikstofoxiden. Dat is vreemd, want ons huis heeft geen bron van NO2 (we zijn al van het gas af en branden geen kaarsen), dus de oorzaak moet van buiten komen. Een raam open zetten is dan zinloos. Vervelend is dat het apparaat deze stof niet kan wegfilteren, waardoor de alarmbellen blijven rinkelen. Mooie boel. Toch dalen de waarden zodra de deur open gaat. Er moet dus een meetfout in het spel zijn.

Waar de Pure Cool wel effectief moet zijn, is in het verwijderen van pollen. Omdat we zelf geen hooikoorts hebben, hebben we de Pure Cool een paar maanden gestald bij een kennis die er ernstig onder lijdt. Helaas ervoer hij geen verlichting. Dit kan twee dingen betekenen: een pollen- en stoffilter zoals in de Dyson is zinloos, of het was een hooikoortszomer from hell en het was zonder de luchtpilaar nog erger geweest.

Dit laatste is denkbaar, want volgens de Vereniging van Allergiepatiënten hebben hooikoortspatiënten vanwege de droogte een slechte tijd achter de rug. Mogelijk heeft de Pure Cool iets van het leed verzacht, maar zeker is dat niet. Dus moeten we met een onbevredigende conclusie eindigen: meer onderzoek is nodig.

Dyson Pure Cool luchtreiniger. Prijs: 599 euro. Kleuren wit/zilver en zwart/nikkel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden