De plastuit

Vorig jaar januari schreven we op deze plek over het vrouwenurinaal van Ton van den Burg en partners uit Alkmaar....

Van den Burg werkt, schreven we toen ook al, aan een uribag voor vrouwen. Een opvouwbaar vrouwenurinaal, met een anatomisch voorgevormde monding en een ruime rubberen zak. Variant op de uribag voor mannen, waarmee Van den Burg in 1995 de ID-NL uitvindersprijs won en die intussen ook in de VS en tal van andere landen geoctrooieerd is (US 5894607).

Vorige week kregen we post uit Alkmaar. Van Ton van den Burg van Van den Burg Products. Dat de gepatenteerde uribag voor vrouwen er is. En dat hij 44,10 gulden kost in de winkel. 'Raar bedrag, maar daar kunnen wij ook niets aan doen', schrijft woordvoerster Averil Buringa van de firma er nog bij.

Is het dan een wonder dat wij een paar dagen later in de archieven van het Octrooibureau in Rijswijk even meenden dat de Alkmaarders nóg een gooi naar de plasmarkt hadden gedaan, ditmaal met een wegwerptrechtertje dat het vrouwen voor het eerst mogelijk maakt gericht te plassen? Octrooi NL 1011464 op naam van Rob van der Burgt, wat bekend klonk. En al kwam hij uit Oss, zelfs een uitvinder kan wel eens verhuizen.

Thuis bleek Van der Burgt niet Van den Burg. Sterker, hij is geen uitvinder van beroep, maar iets financieels dat we op zijn speciaal verzoek niet nader specificeren. 'Omdat zo'n hygiënisch product in mijn werkkring misschien wat vreemde blikken kan opleveren. Omschrijf me maar als vader van drie kinderen uit Oss.'

Rob van der Burgt heeft niks met medische hulpmiddelen, maar hij heeft wel een dochtertje met wie hij ooit een sanitaire stop langs de snelweg in Frankrijk maakte. Weliswaar op een openbaar toilet, maar de bril was natuurlijk niet iets waar een mens met goed fatsoen op ging zitten. Dus tilde hij haar op de klassieke vader-manier op. En dus plaste ze vol over zijn schoenen. Geloof hem, daar ga je vanzelf van nadenken.

In eerst instantie gebruikte Van der Burgt in soortgelijke noodgevallen een plastic trechter uit de boedel van de kinderen, eigenlijk bedoeld voor in de zandbak of op het strand. Maar eenmaal thuis kwam het idee van een wegwerptrechtertje, van plastic of karton. Enige voorwaarde is dat de brede kant wel redelijk om de vagina past.

Van der Burgt: 'Ik ben toen wat aan het vouwen en plakken gegaan en heb het ding in de familie uitgeprobeerd. Eigenlijk was het in één keer raak. Iedereen was tevreden. Er lekte niks.' Hij reisde naar Rijswijk voor een eigenhandig nieuwheidsonderzoek en besloot er een octrooi aan te wagen.

Belangrijkste troef acht de uitvinder weliswaar de hygiënische kant van het openbare plassen, immers: met zijn plastuit kan een vrouw eindelijk een plas doen zonder lichamelijk contact met bril of pot. 'Hang op de toiletten een dispenser met mijn trechtertjes en vrouwen doe je een groot plezier.'

Maar, laat hij eerlijk wezen, mannen eigenlijk ook. Van der Burgt is namelijk ook marathonloper en hij heeft zich in dat verband al meermalen ernstig verbaasd over de lange rijen voor de vrouwentoiletten bij dat soort evenementen. Omdat het nu eenmaal meer werk is om een hele broek te laten zakken, dan even een gerichte straal te lozen.

De Ossenaar heeft intussen de stoute schoenen aangetrokken en met een brief een paar Amerikaanse giganten in de personal care aangeschreven. Of ze het idee van zijn tuit en bijpassende dispenser wellicht willen kopen. Nog niks op gehoord, overigens, maar hij heeft de tijd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden