nieuwsprovider

De opvolger van XS4ALL heet Freedom Internet

Op maandag 11 november, 11 over 11 was het zover: de lancering van Freedom Internet. In bijna alles ademt deze nieuwe Nederlandse provider de sfeer van het oude XS4ALL. En dat is niet zo vreemd.

Laurens Verhagen
De livegang van Freedom Internet Beeld Freedom Internet
De livegang van Freedom InternetBeeld Freedom Internet

Begin volgend jaar moeten de eerste televisie-, internet- en telefonieklanten worden aangesloten, zo maakte Freedom maandag bekend. In eerste instantie zal dat gebeuren via het kopernetwerk van KPN voor ADSL en via de netwerken van lokale glasvezelaanbieders. Later wil Freedom ook diensten via de kabel gaan aanbieden. Helemaal soepel ging de geboorte overigens niet: de site bezweek direct onder de belangstelling.

De lancering volgt op een periode van tien maanden waarin het lot van XS4ALL aan een zijden draadje hing. De naam XS4ALL kon uiteindelijk niet gered worden, maar de idealen wel. Net als ooit bij XS4ALL – een van de eerste providers van Nederland – behoren zaken als privacy en vrijheid bij Freedom tot de kernwaarden.

Geen optie

Begin dit jaar werd duidelijk dat KPN zijn submerken XS4ALL, Telfort en Yes Telecom zou schrappen. In eerste instantie probeerden oud-medewerkers van de legendarische provider eigenaar KPN te bewegen zijn besluit te herzien. Bijna 55 duizend mensen tekenden een online petitie voor behoud van de provider. Maar al snel werd duidelijk dat dit geen optie was.

Aan de lancering van Freedom ging een succesvolle crowdfunding-campagne vooraf. Binnen 3,5 dag werd vorige week het benodigde bedrag van 2,5 miljoen euro opgehaald, bijeengebracht door ruim drieduizend investeerders. Hierdoor is de eerste fase van Freedom Internet mogelijk geworden.

De nieuwe website van Freedom Internet  Beeld
De nieuwe website van Freedom Internet

Oude idealen

Freedom staat naar eigen zeggen voor een vrij en open internet. ‘Dat doen we door ons in het maatschappelijk debat te mengen en actief op te komen voor digitale burgerrechten. Niet alleen voor onze leden, maar voor alle internetgebruikers’, zo stelt de nieuwe provider. Verder legt Freedom, net als destijds XS4ALL, de nadruk op de privacy van zijn gebruikers.

Freedom werkt met een aantal partijen samen. Allereerst – ironisch genoeg – met KPN voor de broodnodige koperverbindingen om landelijk diensten te kunnen leveren. Verder met collega-provider BIT voor serverruimte en Soverin voor veilige e-mail.

Bits of Freedom

Met de privacyvoorvechters van Bits of Freedom bestaat een bijzondere band omdat de domeinnaam Freedom.nl in het bezit is van deze stichting. Freedom Internet krijgt het in bruikleen omdat Bits of Freedom achter de idealen en principes van de provider staat. Als Freedom zich niet meer aan zijn beloftes op het gebied van privacy en vrijheid zou houden, kan Bits of Freedom de overeenkomst stopzetten en de domeinnaam weer in eigen gebruik nemen. ‘Dat is nog een extra reden om nu en in de toekomst trouw te blijven aan onze principes’, zo stelt de provider.

Verder is er een onafhankelijke Raad van Advies die een oogje in het zeil houdt. Hierin zitten beveiligingsexpert Brenno de Winter, oud D66-Kamerlid en voorzitter van het Humanistisch Verbond Boris van der Ham, voormalig Telfort-baas Ton aan de Stegge, Kirsten Verdel van de stichting XS4ALL Moet Blijven en Marleen Stikker, directeur innovatiecentrum Waag en oprichter van De Digitale Stad.

Freedom heeft minimaal 25 duizend klanten nodig, maar zet in op 60 duizend klanten binnen drie jaar. Hiermee moet de provider naar eigen zeggen een rendabele onderneming kunnen opbouwen.

Meer over het verdwijnen van XS4ALL:

Met XS4ALL verdwijnt deel van Nederlandse internetgeschiedenis

Op de benefietavond voor XS4ALL heerst ongeloof en hardnekkig optimisme

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden