De week in TechMens vs. machine

De nieuwskop ‘Mens verslaat machine’ is het ‘Man bijt Hond’ van de 21ste eeuw

Miss Debater (rechts) en Harish Natarajan. Beeld
Miss Debater (rechts) en Harish Natarajan.Beeld

De nieuwskop ‘Mens verslaat machine’ is de Man bijt hond van de 21ste eeuw. Hij trekt de aandacht omdat hij afwijkend is, precies het omgekeerde van wat je verwacht. Bij ‘Mens verslaat machine’ is die omkering wel heel snel gegaan. Het begon allemaal ruim twintig jaar geleden, toen schaker Kasparov door een slimme computer van IBM werd verslagen, zoals je kunt zien in dit fragment uit een documentaire:

En nog maar twee jaar geleden was iedereen in rep en roer toen ’s werelds beste go-speler werd verslagen door de kunstmatige intelligentie van Google. En nu, nog geen twee jaar later, trekken deze week ineens juist de koppen de aandacht die triomfantelijk laten zien dat de mens de computer heeft verslagen op een specifieke taak. Namelijk: debatteren. ‘Kunstmatige intelligentie van IBM faalt in zijn poging menselijke debatkampioen te verslaan’ was een van die koppen:

null Beeld Engadget
Beeld Engadget

Binnen IBM schijnt iedereen rekening te hebben gehouden met een nederlaag – de debatmachine nam het dit keer op tegen een van de finalisten van het World Debating Championship van 2016 – maar het publiek zal andere verwachtingen hebben gehad. Een jaar geleden, bij de vorige openbare krachtmeting, wist IBM Debater namelijk een gelijkspel te boeken. Die debatmachine klonk toen zo:

Sindsdien hebben de IBM-specialisten flink gesleuteld aan Miss Debater, zoals de zwarte kast inmiddels heet. Maar tegenstander Harish Natarajan bleek een taaie. Nadat de stofwolken van het verbale zwaardvechten waren opgetrokken, wees het aanwezige publiek Natarajan als winnaar aan. Miss Debater moest de stelling verdedigen dat de overheid subsidies moet geven voor zogenoemde voor-scholen. Het is de plicht van de samenleving om achterstandskinderen te steunen, vond Miss Debater:

Miss Debater is gevoed met tien miljard zinnen afkomstig van nieuwsartikelen en wetenschappelijk onderzoek. Het mocht niet baten: Natarajan was overtuigender. Volgens hem zelf is de computer heel goed in het doorspitten van grote hoeveelheden informatie om daar vervolgens de relevante argumenten uit te destilleren. Maar in de verpakking gaat het nog altijd mis. Daar komt meer bij kijken: retorica, inspelen op de verwachtingen van het publiek, emoties. Daar is de mens nog beter in.

Nog wel: experts waren onder de indruk van de ‘verrassende charme’ van de bijna menselijk klinkende machine. IBM maakt het zich niet makkelijk door er een wedstrijd van te maken. Anders dan bij een potje go of schaak gaat het in wedstrijdverband maar om één ding: zo menselijk mogelijk zijn.

Eigenlijk is het ook geen eerlijke strijd: misschien moet bij een volgende wedstrijd de zaal voor de helft gevuld zijn met computers. Nu is het alsof je een hond laat beslissen wie het lekkerst ruikt: het frisgewassen baasje of een loopse teef.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden