De mondkapjes zijn verdwenen uit het Mexicaanse straatbeeld
Mexico, de bakermat van de epidemie, is niet meer bang. Toch is de epidemie nog niet voorbij, en zijn er geen vaccins....
MEXICO-STAD Volgens de Mexicaanse minister van Gezondheid José Ángel Córdova heeft de griepepidemie in Mexico zich gestabiliseerd. De minister liet dinsdag weten dat er in zijn land tot dusver 60 duizend gevallen van de AH1N1-griep zijn geregistreerd en dat het aantal doden sinds april dit jaar is opgelopen tot 388.
Die cijfers zijn allerminst verontrustend voor een land met 110 miljoen inwoners: ‘Ze zijn geheel binnen de verwachtingen’, aldus Córdova, ‘want in Mexico sterven jaarlijks 14 duizend mensen aan de gevolgen van de ‘gewone’ griep’.
In Mexico zijn de afgelopen week 5.500 besmettingen aangetoond; er overleden 54 mensen. Het land is begonnen aan de derde ‘griepgolf’ na de twee eerdere in het voorjaar. De meeste gevallen doen zich voor in de hoofdstad, maar daar woont dan ook bijna een kwart van de totale bevolking. Een parlementslid van de regeringspartij PAN zei woensdag te verwachten dat het aantal besmettingen in Mexico deze winter zal oplopen tot 5 miljoen en het aantal doden tot 2.000, maar deze cijfers zijn prognoses waaraan een serieuze wetenschappelijke onderbouwing ontbreekt.
Tussen de 700 en 800 Mexicaanse kinderen hebben sinds april het virus opgelopen. In oktober raakten alleen al in Mexico-Stad 40 kinderen besmet. In het voorjaar gingen in Mexico nog alle scholen wekenlang dicht, evenals restaurants en bioscopen, maar die maatregelen vinden de autoriteiten nu niet nodig. Waren Mexicanen met mondkapjes in april nog wereldnieuws, nu zie je nauwelijks nog iemand met een mondkapje op straat. Alleen bij de ingang van de scholen controleren groepjes leerkrachten en ouders alle kinderen.
Vaccins zijn nog niet beschikbaar. Mexico heeft 30 miljoen doses gekocht, waarvan de eerste miljoen eind november komen. Dan zullen de inentingen van de risicogroepen beginnen. Het zal tot eind maart duren voordat alle vaccins er zijn, en die zijn slechts genoeg voor één op de vier Mexicanen.
Ook hier zijn vragen over de vaccins. Volgens minister Córdova komen de bestelde uit ‘de beste laboratoria in de wereld’ en zijn ze gratis. Ook stelde hij dat de staatsziekenhuizen ‘geen spul uit Chinese laboratoria gaan gebruiken’. Dat zal wel gebeuren met de vrije verkoop, die vanaf maart begint.
In andere Latijns-Amerikaanse landen is de griepgolf over haar hoogtepunt heen, nu de lente aanbreekt. In Argentinië werden een miljoen gevallen geregistreerd; hier vielen 550 doden.