Kangoeroe in Rhenen
Kangoeroe in Rhenen © anp

De meeste mensen zijn rechts, de meeste kangoeroes links

Net als de mens, die links- of rechtshandig is, heeft de kangoeroe bij zijn dagelijkse bezigheden een voorkeur voor een van zijn voorpoten. Maar er is ook een verschil: de meeste mensen zijn rechts, de meeste kangoeroes links. Dit ontdekte een Russische onderzoeker die wilde kangoeroes observeerde in  Australië.

De 'linkshandigheid' van het buideldier is opmerkelijk omdat volgens de gangbare opvatting links- of rechtshandigheid onder zoogdieren alleen voorkomt bij primaten - halfapen, apen en de mens. Kangoeroes zouden er de hersenstructuur niet voor hebben.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in Current Biology, blijkt dat wilde kangoeroes geneigd zijn hun linkervoorpoot te gebruiken bij alledaagse handelingen zoals het over de neus wrijven, plukken van bladeren of het buigen van een boomtak.

De voorkeur voor links was het sterkst zichtbaar bij de grijze en de rode reuzenkangoeroe. De roodnekwallaby, een klein soort kangoeroe, blijkt rechts en links af te wisselen. Hij reserveert zijn rechterpoot voor taken die meer kracht vereisen.