Overzicht

De horrortandarts en andere beruchte medici

Minister Edith Schippers van Volksgezondheid wil met een beroepsverbod voorkomen dat blunderende medici nog patiënten mogen behandelen. Directe aanleiding zijn de zaken rondom 'horrortandarts' Marc van N. en neuroloog Jansen Steur, maar welke gevallen sprongen er nog meer uit?

Door Christiaan Heijerman
Een scan wordt uitgevoerd door het personeel. Beeld anp
Een scan wordt uitgevoerd door het personeel.Beeld anp

Blunderende artsen worden nu na een misstap uit het BIG-register geschrapt, wat betekent dat ze geen medische hulp meer mogen verlenen op eigen titel. Wel mogen zij in opdracht van een officieel geregistreerde collega, of onder toeziend oog van een professional, met patiënten aan het werk. Met de invoering van het beroepsverbod wil Schippers deze mogelijkheid voorgoed uitsluiten. Een verbod overigens dat specifiek betrekking heeft op artsen die betrokken waren bij ernstige gevallen. Wie gingen de horrortandarts en de beruchte neuroloog voor? Een overzicht.

Acupunctuur bij borstkanker

Een 54-jarige basisarts uit Heemstede probeerde een borstkankerpatiënte te genezen door haar te behandelen met de onorthodoxe geneeswijze acupunctuur, waarna zij overleed. In juni 2013 werd hij veroordeeld tot een jaar voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar, omdat hij volgens de rechter 'roekeloos en nalatig' te werk was gegaan.

null Beeld anp
Beeld anp

Dodelijke dosis verdovingsmiddel

De geneesheer-directeur en verpleegkundige van een Utrechtse abortuskliniek gaven in 2006 een tweetal patiënten een veel te hoge dosis verdovingsmiddel, waarna een patiënt overleed en de ander trobose opliep. Het duo werd veroordeeld tot enkele maanden voorwaardelijk.

'Grovelijk onvoorzichtig'

Paul H. - een kindercardioloog uit Utrecht - werd verantwoordelijk gehouden voor de dood van een baby in 2006, nadat hij 'grovelijk onvoorzichtig' een dotterbehandeling uitvoerde. Hij werd in eerste instantie veroordeeld tot anderhalf jaar voorwaardelijke gevangenisstraf. Uiteindelijk viel de strafmaat hoger uit, omdat de man in het bezit bleek te zijn van een flinke dosis kinderporno.

null Beeld anp
Beeld anp

Klaplong met fatale afloop

Een Utrechtse arts diende een 71-jarige man -die in 1998 op was genomen met een klaplong in het Rijnstate-ziekenhuis- een twintig keer te hoge dosis verdovingsmiddel toe. De arts kwam weg met een boete van tienduizend euro, terwijl het OM een straf van zes maanden voorwaardelijk eiste.

undefined

Overdosis methadon

Een 54-jarige Arnhemse huisarts droeg bij aan de dood van een jonge vrouw, die tweemaal de dagdosis methadon had ingenomen. De arts greep niet in, want vooronderstelde dat de methadon een braakmiddel bevatte. Het Arnhemse gerechtshof veroordeelde de huisarts tot twee maanden voorwaardelijk wegens dood door schuld. Ook ontving de arts een boete van vijfduizend gulden.

null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden