Weblog

'De hel is bevroren': Xbox en PlayStation gaan samen spelen

Xbox is Xbox, PlayStation is PlayStation, en zoals de Britten het zo mooi zeggen: 'never the twain shall meet' ('ze zullen nooit samenkomen'). Tot vandaag dan. Microsoft heeft aangekondigd dat het gamers op Xbox en een Windows-pc tegen elkaar wil laten spelen, en stelt voor om ook de muur tussen andere spelcomputers (lees: PlayStation) neer te halen.

Peter van Ammelrooy
Gaan PlayStation-spelers straks autovoetballen tegen Xbox-gamers? Beeld Psyonix
Gaan PlayStation-spelers straks autovoetballen tegen Xbox-gamers?Beeld Psyonix

De aankondiging van Microsoft is niet minder dan een revolutie in de gamesindustrie, waar ze op het woord 'kruisbestuiving' doorgaans reageren als een vampier op knoflook en zonlicht. De Xbox- en PlayStation-spelcomputers hebben elk hun eigen online-dienst. Misschien kun je op beide consoles Call of Duty spelen, gamers op de PlayStation kunnen geen wedstrijden of toernooien spelen tegen tegenstanders op een Xbox.

Hoewel ze het nooit zo hebben gezegd, is de houding van Microsoft, Sony en ook Nintendo altijd geweest dat ze hun afzonderlijke netwerken en games pas zullen openstellen 'if hell freezes over' (in het Nederlands: als Pasen en Pinksteren op een dag vallen).

Nintendo besloot vorig jaar al dat de 'hel bevroren was': hoewel het altijd bezwoer dat het alleen games zou maken voor zijn eigen speeldoosjes, de Wii U en de 3DS, brengt het donderdag 17 maart de game Miitomo uit voor Android-telefoons en -tablets en iPhones.

De vraag is wel of het voorstel tot multiplayer-games tussen de verschillende systemen gaat leiden of dat het alleen een vrome wens is en blijft van Microsoft. In een brief ter gelegenheid van de Game Developers Conference (GDC) in San Franscisco deze week schrijft Xbox-chef Chris Charla dat ontwikkelaars moeten beslissen of ze hun games 'cross-platform' maken.

In uiterlijk lijken de PlayStation 4 en Xbox One als broer en zus. Beeld Internet
In uiterlijk lijken de PlayStation 4 en Xbox One als broer en zus.Beeld Internet
Miitomo, de teen die Nintendo in gaming voor mobiele telefoons en tablets steekt. Beeld Nintendo
Miitomo, de teen die Nintendo in gaming voor mobiele telefoons en tablets steekt.Beeld Nintendo

Exclusief

Online-wedstrijden mogelijk maken tussen Xbox One en Windows-pc's is niet zo vreselijk ingewikkeld: die systemen delen softwaretechnisch al veel componenten. Microsoft beveelt middelen aan waarmee ontwikkelaars een game of app maken voor het ene platform (bijvoorbeeld een Windows-tablet) die ook zonder al te veel aanpassingen draait op een mobieltje, een Windows-pc en een Xbox-spelcomputer.

Een nog grotere vraag is of Sony zijn online-dienst opent voor de concurrent en gaat toestaan dat zijn PlayStation-gebruikers vreemd gaan. In de strijd tussen de huidige generatie spelcomputers, de Xbox One en Sony's PlayStation 4, moet Microsoft de concurrentie voor moet laten.

Uit cijfers die in januari werden gemeld door Electronic Arts blijkt er van de PlayStation 4 ruim 36 miljoen zijn verkocht en van de Xbox One 19 miljoen exemplaren. Van de Wii U zouden 12,6 miljoen stuks in omloop zijn. De noodzaak voor grensoverschrijdende multiplayer-games is voor Sony een stuk minder dan voor Microsoft.

Consolemakers mogen erg graag schermen met 'exclusieve' titels en downloadable content voor hun eigen platform, als middel om kopers over te halen voor hun machine en niet die van de concurrentie.

Interactieve tienergriezelfilm Until Dawn: kwam exclusief uit voor PlayStation 4. Beeld SuperMassive
Interactieve tienergriezelfilm Until Dawn: kwam exclusief uit voor PlayStation 4.Beeld SuperMassive

Raketwetenschap

Het is in dat opzicht opmerkelijk dat Microsoft Rocket League noemt als eerste game die 'cross-platform' zal gaan. Rocket League, een razend populair voetbalspel waarin de menselijke spelers zijn vervangen door auto's, verscheen vorig jaar juli alleen op de PlayStation 4 en Windows-pc en kwam pas vorige maand beschikbaar op de Xbox One.

Tot die tijd had ontwikkelstudio Psyonix zeker 4 miljoen exemplaren verkocht van zijn autovoetbalgame, goed voor een omzet van 70 miljoen dollar - de downloads op de PlayStation 4 niet eens meegerekend. Zeker 12 miljoen mensen spelen of hebben Rocket League gespeeld.

Resteert nog een andere breinbreker: gaat Microsoft zijn 'alleen-voor-Xbox'-games nu ook overzetten naar een PlayStation-versie? Kunnen we straks ook HALO en Gears of War spelen op de concurrerende console? Hoe hárd vriest het in de hel?

'Cross-platform? Over mijn lijk.' Beeld Beeld uit Gears of War
'Cross-platform? Over mijn lijk.'Beeld Beeld uit Gears of War
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden