De gekte van de volle maan

Als het volle maan is, zijn de sterren slecht te zien. Maar het bleke spiegelbeeld van de de zon is zelf ook de moeite waard....

Michael Persson

Volle maan maakt al sinds de prehistorie mensen gek. Van oudsher bestaat er zoiets als maanziekte, een mix van toevallen, slaapwandelen, hallucinaties en waanzin, die vooral opspeelt als de maan op zijn grootst lijkt. Het kan gekker: de volle maan als marketinginstrument. Zo verkoopt Red Bull het bronwatertje LunAqua: ‘Het bestaat uit het zuiverste Alpenwater en wordt uitsluitend bij volle maan – wanneer het water zijn hoogste bio-energetische kracht bereikt – gewonnen.’ Want ‘haar sterke invloed op de natuur en alle levende wezens is onomstreden’.

Woensdag 9 augustus zal dat weer blijken: volle maan. Dan is de hele voorkant van de maan te zien, doordat hij dan precies tegenover de zon staat, vanaf de aarde bekeken. Tijdens zijn andere ‘schijngestalten’, zoals de dunne sikkel, is de maan van opzij belicht, maar het blijft dezelfde voorkant. De maan, als brokstuk ooit uit de aarde geboren, is als een kind dat iets te verbergen heeft: hij schuifelt al draaiend zo om de aarde heen dat we alleen haar gezicht zien. Dat de maan echt een gezicht heeft – en niet alleen in stripverhalen – wordt vooral bij volle maan zichtbaar. De afwisseling van lichte en donkere vlakken vormen een profiel met duidelijk herkenbare neus en slaapmuts.

Ooit werd gedacht dat de donkere vlakken, zeeën (maria) waren, maar sinds de maanreizen is duidelijk dat het oude vulkaankraters zijn. Dat is tot zes keer toe van nabij aanschouwd door de Amerikaanse astronauten die op verschillende plekken zijn geland. Voor de nieuwe maanplannen van Amerikaanse, Europese en Chinese lunatics zijn nog geen landingsplekken aangewezen.

Michael Persson

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden