NieuwsSmartphone

De eerste toptelefoon van Huawei zonder Google-appwinkel: het valt niet mee

Door het Amerikaanse embargo moet het nieuwe toptoestel van Huawei, de Mate30, het doen zonder de appwinkel van Google. (Hoe) heb je er dan nog wat aan?

null Beeld Tomas Mutsaers
Beeld Tomas Mutsaers

Huawei was hard op weg om de traditionele toptwee (Samsung en Apple) op de smartphonemarkt serieus uit te dagen. De toestellen van de Chinese producent blinken de laatste jaren uit door hun uitstekende prestaties, vooral op cameragebied.

De door de Amerikaanse overheid opgelegde handelsbeperkingen frustreren de ambitieuze plannen. Huawei mag nog maar beperkt gebruik maken van de diensten van Google, wat het merk voor grote uitdagingen stelt.

De grote vraag is hoe de toestellen van Huawei standhouden zonder volledige steun van Google. De Mate30 Pro mag nog wel besturingssysteem Android gebruiken (inclusief veiligheidsupdates), maar daar houdt het mee op. Grootste gemis is Google Play Store, de appwinkel van Google waarin alle bekende Android-apps staan die u dagelijks gebruikt.

Sinds vorige maand is het toptoestel in Nederland te koop. Alleen in de Mediamarkt in Amsterdam. ‘Speciaal getrainde Huawei-verkopers’ vertellen de potentiële kopers daar dat het een nogal bijzonder toestel is. Een toestel met uitdagingen, zogezegd. Het testtoestel van de Volkskrant ging zelfs vergezeld van het aanbod een persoonlijke trainer mee te sturen. Dat was geen overbodige luxe.

Tenzij u in het bezit van een iPhone bent, heeft een toestel zonder de diensten van Google twee problemen. De eerste is de afwezigheid van Google-apps als Gmail, Maps, YouTube, Chrome of Google Photo. De tweede is nog ingrijpender: door het ontbreken van Googles appwinkel zijn bijna alle andere apps ook onvindbaar. Huawei heeft weliswaar een eigen variant, maar deze AppGallery voelt nogal exotisch aan. Een beetje alsof je op een Chinese markt op zoek bent naar een vegetarische rookworst.

Op een enkele uitzondering na (Appie, het Chinese TikTok) ontbreken alle in Nederland populaire apps. Welke omwegen kunnen bewandeld worden om deze toch op de telefoon te krijgen?

Webapps

Een van de opties is de webapp. Dit is een mobiele webpagina (bijvoorbeeld Volkskrant.nl) waarvan de gebruiker een icoontje op zijn beginscherm kan zetten. Voor nieuwssites werkt dat over het algemeen prima. Voor de NOS is zelfs een turbo-versie van zo’n webapp beschikbaar, quick app genaamd. Die ziet er helemaal hetzelfde uit als een app en is via het zoekvenster van de AppGallery te vinden. Maar veel andere apps – Netflix, Spotify, WhatsApp of wachtwoordmanager LastPass – functioneren niet als webpagina.

Downloaden vanaf een andere plek

Van sommige apps heeft Huawei een betrouwbare downloadlink beschikbaar. Voorbeelden zijn Facebook of WhatsApp. Wie in AppGallery zoekt naar deze apps, krijgt van Huawei een link aangeboden. Het vergt wat meer gedoe dan normaal, maar het werkt prima en het resultaat is Facebook of WhatsApp zoals we die gewend zijn. Voor andere apps zijn er in theorie nog meer appwinkels beschikbaar op het net waar van alles is te downloaden, maar zowel Google als Huawei raadt dit af. De kans dat je rommel downloadt, is verre van denkbeeldig.

Kopiëren vanaf een andere telefoon

Verreweg de efficiëntste manier om apps op de Huawei Mate30 te krijgen, is ze te kopiëren van een ander Android-toestel. Dat kan eenvoudig met de Huawei-app PhoneClone, die ook op toestellen van andere merken kan worden gezet. Contacten, foto’s of apps worden zo draadloos overgepompt. En jawel, daar staan ze dan allemaal: Spotify, Twitter, Volkskrant, DigiD, ING, LastPass en Evernote. Allemaal? Nee, dat toch weer niet. De Google-apps worden alleen meegenomen als ze van een Huawei-toestel naar de nieuwe Mate30 Pro worden gekopieerd. Hetzelfde trucje vanaf een Samsung werkt niet. Netflix laat zich zelfs helemaal niet overzetten.

Ook al doet Huawei zijn best het leed te verzachten met persoonlijke adviseurs en probeert het met man en macht zijn appwinkel gevuld te krijgen met westerse apps: het is op dit moment niet genoeg. En dat is jammer, want de Mate30 Pro is verder een fantastisch toestel met vooral een uitmuntende camera. Het is de vraag voor wie dit toestel is bedoeld. Huawei zelf heeft het over klanten die ‘een state-of-the-arttoestel willen bezitten met uitzonderlijke cameracapaciteiten’ en over mensen die ‘meer dan gemiddeld geïnteresseerd zijn in tech en buiten de gebaande paden willen wandelen’. Daar moet je dan wel 1.100 euro voor over hebben én op de koop toe nemen dat Netflix en NPO Gemist het helemaal niet op het toestel doen.

Probleem-apps

1. Netflix. App laat zich niet op het toestel zetten en via het web werkt het niet. Onbruikbaar dus.

2. Google Maps. Werkt alleen via het web, maar doet dat onvolledig: gesproken routeaanwijzingen werken niet. Alternatief is een andere kaart-app.

3. YouTube. Moet via het web. Beelden naar de tv sturen met Googles Chromecast werkt niet.

4. NPO Gemist. App crasht, dus moet via het web. Verder ook hier: Chromecast werkt niet.

5. Uber. Ook hier is voorlopig het enige alternatief: browsen via het web.

Samsung Galaxy S20 Beeld Samsung
Samsung Galaxy S20Beeld Samsung

Samsung Galaxy S20

Wie geen zin heeft in bovengenoemd gedoe maar wel het beste van het beste wil, kan natuurlijk ook terecht bij bijvoorbeeld Apple of Samsung. Deze laatste heeft net een serie nieuwe toptoestellen op de markt gebracht: de Galaxy S20. De door ons geteste S20 Ultra is in alles de overtreffende trap. Een loeigroot haarscherp 6,9 inch oled-scherm, snelle chipset, een gigantische batterij, vijf camera’s waaronder een 48 MP selfielens aan de voorzijde en een absurde 108 megapixel groothoeklens aan de achterkant: het is er allemaal. Evenals de mogelijkheid om video in 8k te filmen, ook al heeft vrijwel niemand nog een 8k-tv. En natuurlijk is hij nu al geschikt voor 5G.

De S20 Ultra wil duidelijk op ieder vlak het beste jongetje van de klas zijn. Het interessantst zijn de camera’s. 108 Megapixel is nooit eerder vertoond, evenals de mogelijkheid om maar liefst honderd keer te kunnen inzoomen. In de praktijk heb je er weinig aan. Honderd keer inzoomen geeft namelijk geen goed resultaat omdat het toestel tot tien keer een optische zoom heeft. Daarna moet de software zijn werk doen. Foto’s met een resolutie van 108 megapixel leveren maar bitter weinig kwaliteitswinst op voor het blote oog. Wel valt op dat Samsung in vergelijking met de iPhone 11 Pro en Huawei Mate30 Pro zijn filters standaard behoorlijk agressief heeft ingesteld. Het resultaat? Erg blauwe luchten en strakgetrokken gezichten. Je moet ervan houden.

Een ander belangrijk punt tot slot is het maken van foto’s bij weinig licht. Hier houdt de S20 gelijke tred met de Huawei: er is bizar veel te zien in het donker.

Samsung Galaxy S20 Ultra: vanaf 1349 euro. De goedkoopste S20 is 899 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden