De drollencarrousel

Een hond kan nóg zo'n trouwe kameraad zijn, er zit nu eenmaal een uiteinde aan. En helaas vertikken baasjes het om die achterkant op dringende momenten boven enig sanitair te houden....

Maar Frans Zuurhout uit Millingen aan de Rijn gelooft in het goede in de mens in het algemeen en de hondenbezitter in het bijzonder. Hij weigert te denken dat het toch nooit wat worden kan. Zuurhout, hovenier van professie, bedacht jaren geleden al schoffelend een openbaar hondentoilet met schoonmaakmogelijkheid, Nederlands octrooi 1004201 uit 1996, dat hij het ei van Columbus achtte. Eigenaar van dat octrooi is Cornelis van den Dikkenberg, directeur van Dikkenberg Betonelementen in Lunteren, die het betonnen apparaat wilde gaan bouwen.

Wilde bouwen? Ja, want het is niet veel geworden met de gladde betonnen rotonde, met een wisser die met een draai aan een stuurwiel een rondje draaide en de uitwerpselen via een sleuf in een put of riool deponeerde. Om bij het centrale stuurwiel te komen, was de bak half afgedekt met een dicht plateau, waaronder zich de sleuf naar het riool bevond. De wissers konden na gebruik door de hondenbezitter, op papier althans, zo achtergelaten worden dat ze de sleuf afsloten tegen stankoverlast.

Maar dat vinden mensen ingewikkeld, of gewoon te zwaar werk, weet Zuurhout. 'Vooral oudjes hebben er moeite mee.' In gesprekken met gemeenten werd duidelijk dat het nog veel gemakkelijker moest. Helemaal automatisch.

Dus staken Dikkenberg en Zuurhout opnieuw de koppen bij elkaar en kwam er een geavanceerde motoraangedreven variant, Nederlands octrooi 1012989, van dit voorjaar. Uit het octrooi, opnieuw op naam van Van den Dikkenberg: 'De handeling voor het daadwerkelijk verwijderen van de uitwerpselen ligt niet langer bij de hondenbezitter, maar wordt automatisch verzorgd door het toilet zelf, via een programmeerbaar mechanisme.' Een elektronische detector moet zelfs voorkomen dat de wissers een druk doende hond in de gleuf werken. Of een verdwaalde peuter. Een tijdvertraging brengt de wissers pas in beweging als de drollenbak zeker onbetreden is.

Een week of wat geleden is een eerste prototype van de nieuwste drollencarrousel geplaatst in de gemeente Best, boven Eindhoven. Zuurhout is nog niet wezen kijken. Maar hij heeft er het volste vertrouwen in dat plaatselijke hondenbezitters er gebruik van willen maken.

Gemeenteambtenaren willen wel, weet Bertus van de Brink uit Kootwijkerbroek, met zijn handelshuis Robri de verkoper van de gemotoriseerde hondentoiletten voor Dikkenberg Betonelementen. Op beurzen verdringen de beambten zich de laatste tijd om zijn stand. Wat zo'n nieuwe volautomatische drollencarrousel de belastingbetaler moet kosten, houdt hij nog even voor zich. Dat gaat alleen serieuze gegadigden wat aan, vindt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden