appdate

De Drie Apps van de Week: TimeSquare, Plantman en SocceR10

Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: een concertagenda, een platformspel en een voetbalgame.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Blokkenschema
De meest briljante ideeën en uitvindingen blinken uit in eenvoud, wordt weleens gezegd. Die vlieger gaat zeker op voor TimeSquare Deze Nederlandse muziekagenda-app van Zooma is feitelijk niet meer dan een blokkenschema waarin je in een oogopslag ziet waar en wanneer welke concerten er in Nederland zijn. Je kunt je favoriete podia en festivallocaties in een uitgebreide lijst selecteren. Ze worden vervolgens onder elkaar gezet zodat je alleen nog maar opzij hoeft te scrollen om te zien welk optreden wanneer gepland staat.

Wil je ergens naartoe, dan kun je dat aangeven door op 'Ik wil gaan' te tikken. Vervolgens verschijnen locatie en aanvangstijd in beeld, en knoppen om je vrienden via sms, e-mail of Twitter uit te nodigen. De makers willen op termijn ook uitbreiden met informatie uit het buitenland. Maar tot dan is dit een zeer uitgebreide app. Alleen wat meer achtergrondinfo over de verschillende podia was welkom geweest, of een linkje naar de officiële pagina. Hetzelfde geldt voor de artiesten en bands. Maar de app is nog in ontwikkeling, dus wie weet. De app is begin dit jaar al stilletjes gelanceerd op iOS, nu is er ook een Android-versie.

TimeSquare
App Store (gratis)
Google Play (gratis)

null Beeld App Store
Beeld App Store

Luizenbaan
We schrijven het jaar 2284. De aarde is in verval geraakt als gevolg van een nucleaire ramp. Zonlicht en natuurlijk plantenleven zijn er niet meer en voor zuurstof is de mensheid aangewezen op het bedrijf 'Greensworth Gardens'. Manager Andy is de gigantische luizen die zijn werk versjteren helemaal zat en besluit ze te vernietigen. Deze gegevens vormen de achtergrond voor Plantman, een vermakelijk platform-puzzelspelletje dat is
ontwikkeld door de Nationale Filmschool van Denemarken.

Het is de bedoeling om door de fabriek te rennen en de luizen te ontwijken. Door bepaalde handels om te zetten kun je liften bedienen en elektrische velden activeren waarmee je de uit de kluiten gewassen insecten kunt doden. Je krijgt al snel de beschikking over een robot-sidekick die je daarmee ook kan helpen. De besturing gebeurt via swipen en tappen, en kan nog wel wat verfijning gebruiken. Het monotone gekreun van Andy bij het overhalen van de vele handels had ook achterwege gelaten worden. Maar afgezien van die kleine minpuntjes is dit een leuk vormgegeven en prima speelbare game voor iPhone, iPad en iPod Touch.

Plantman
App Store (gratis)

null Beeld App Store
Beeld App Store

Voetballen
Met het WK dat op het punt staat te beginnen, gaat het meer dan ooit over opstellingen, elftallen en spannende wedstrijden. Er zijn veel games die je in staat stellen om je eigen voetbalteam samen te stellen. De nieuwste voor iOS heet SocceR10. Hierin moet je een voetbalclub onderhouden én kun je je kwaliteiten laten zien in wedstrijden. Gelukkig hoef je dat niet alleen te doen: je wordt namelijk bijgestaan door een cartoonversie van Ronaldinho.

Je begint met het creëren van een club door een clubnaam en logo te kiezen, de tenues samen te stellen en het generieke uiterlijk van de spelers te selecteren. Je kunt meespelen in wedstrijden door voor verschillende spelsituaties de juiste beweging te kiezen: passeren, passen, inschieten, enzovoorts. Doe je het goed, dan breid je je club steeds verder uit met meer faciliteiten. Geinig zoethoudertje tot de aftrap van het WK. Bij het testen op de iPad bleken er overigens veel teksten te ontbreken.

SocceR10
App Store (gratis, met in-app aankopen)

Komende week op Volkskrant.nl: een overzicht van de echte WK-apps.

null Beeld App Store
Beeld App Store
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden