Appdate

De Drie Apps van de Week: Papers please, Sneaky Sneaky en Tripletto

De Volkskrant.nl zet elke zondag de leukste, handigste en meest informatieve apps voor u op een rijtje. Deze week: drie uiteenlopende spelletjes voor tijdens de feestdagen.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Uw papieren graag

Een game waarin je een douanebeambte speelt die paspoorten controleert. Het klinkt nogal saai, maar dat is Papers, Please absoluut niet. Het spel speelt zich af in het fictieve Arstotzka, een land dat zowel qua naam als qua uiterlijk veel wegheeft van een Oost-Europees land. Jij bent degene die bepaalt of iemand het land in mag of niet. Dat doe je door de paspoorten te inspecteren van de personen die aan je balie verschijnen. Staan de benodigde stempels erop, is het nog geldig en lijkt de foto op de persoon die voor je staat?

Het begint simpel maar wordt steeds gecompliceerder doordat er nieuwe elementen worden geïntroduceerd, van officiële toegangsdocumenten (die natuurlijk vervalst kunnen zijn) tot bodyscanners (alleen in te zetten in noodgevallen, want niemand wordt er vrolijk van). Bovendien heb je bij elke passant een tijdlimiet, waardoor de druk alleen maar verder toeneemt. En laat je iemand door die je niet door had moeten laten... boem! Dan wacht je en vervelende verrassing. Niet bepaald een vrolijk spel voor de feestdagen, maar wel vermakelijk. Vorig jaar al verschenen voor de pc, nu dus ook op de iPad te spelen.

Papers, please (6,99 euro)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

Sluipen

Speel je toch liever iets vrolijkers, dan is Sneaky Sneaky misschien wel wat voor jou. Zoals de titel al aangeeft, is het de bedoeling om rond te sluipen. Je bekijkt de levels van schuin bovenaf en het is de bedoeling om alle schatten te verzamelen zonder dat de vijanden je in de smiezen krijgen. Je krijgt al snel een zwaard waarmee je je in noodgevallen kunt verdedigen, maar gespot worden gaat ten koste van je score. Kijk dus eerst goed hoe alle wachters patrouilleren voordat je je strategie uitstippelt.

Daarbij heb je verschillende hulpmiddelen ter beschikking. Je kunt nietsvermoedende bewakers van achteren aanvallen, en als je een pijl en boog vindt, kun je ze van een afstandje uitschakelen. Je hebt ook persoonlijke vaardigheden die je met ervaringspunten kunt verbeteren. Dat alles is vormgegeven in vrolijke kleuren en de gameplay doet erg aan Zelda denken, met bosjes die je kunt kappen, potten die je kunt breken en schatkisten die je kunt openen om (verborgen) schatten te vinden. Vermakelijk.

Sneaky Sneaky (2,69 euro)
App Store

null Beeld App Store
Beeld App Store

Drie op een rij

Tot slot nog een leuke en leerzame app voor kleuters: Tripletto. Dat laat zich misschien nog wel het beste omschrijven als een mix van kwartetten en drie op een rij. Je speelt het spelletje tegen een ander persoon. Beide deelnemers hebben drie kaarten voor zich liggen. Bij elke beurt mag je een van je eigen kaarten weg doen en een kaart van je tegenspeler pakken. De bedoeling is om drie kaartjes met dezelfde kenmerken te krijgen: dezelfde kleur maar verschillende afbeeldingen, dezelfde afbeelding maar verschillende kleuren, of dezelfde afbeelding en dezelfde kleur.

Voor elke combinatie krijg je punten, maar de laastgenoemde (dezelfde afbeelding én dezelfde kleur) is een zogenoemde Tripletto en levert de meeste punten op. Wie aan het eind van de tiende beurt de meeste punten heeft verzameld heeft gewonnen. Je kunt het ook tegen de computer spelen. Leuk voor de hele familie, maar vooral leerzaam voor kleuters.

Tripletto (1,79 euro)
App Store
Google Play

null Beeld App Store
Beeld App Store

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden