De Crosscall Action-X3 is een smartphone voor avonturiers, die hoog scoort op de prijs

Deze Franse robbedoestelefoon voor avonturiers heeft een dragelijk prijskaartje.

Het valt niet mee om als smartphonefabrikant overeind te blijven in het geweld van Samsung, Google, Apple en andere Aziatische merken. Die hebben het geld en de kennis om met snellere telefoons te komen, met betere camera's, detailrijkere schermen. De rest kan hooguit concurreren op prijs, of een niche zoeken waar grote marketingafdelingen hun neus voor ophalen.

Het Franse en tamelijk onbekende Crosscall presenteerde vorig jaar de Action-X3, een smartphone voor buitengebruik. Zoals verwacht is deze telefoon steviger, de accu groter, is hij zandbestendig en waterdicht. Zo kan hij een uur lang twee meter diep in elk soort vloeistof liggen: zout water, gechloord water, olie. Hij kan tegen grote hoogte en lage temperaturen. De camera heeft slechts 12 megapixel, maar de pixels zijn wel groter dan bij andere, waardoor het apparaat in donkere situaties betere plaatjes schiet. Ideaal voor de avonturier. Een koperen connector aan de achterzijde laat de telefoon verbinding leggen met accessoires, zoals een extra groot accupakket. Je kunt hem gemakkelijk bevestigen aan fiets, motor, kite of jetski.

Nu zijn veel smartphones van de grote merken ook waterdicht, hebben ze een betere camera en een flinke accu. Met een stevige externe behuizing is het dure kleinood net zo goed beschermd. Ook wat betreft signaalontvangst (belangrijk omdat de avonturier vaker in gebieden verkeert met slecht bereik) scoort deze telefoon vergelijkbaar met een iPhone SE.

De Crosscall verslaat de dure concurrentie dus nergens. Maar dan de prijs. Die is een stuk lager dan wat we gewend zijn, ook voor verstevigde telefoons. Al zijn er modellen die nog goedkoper zijn. Maar het gebruik daarvan is door het vaak verouderde besturingssysteem net zo spannend als free climbing. De Action-X3 zit dus behoorlijk goed.

De Crosscall Action-X3 kost 350 euro. De duurdere Trekker met betere specificaties kost 590 euro.