De commissie-Dijkgraaf, dus

De Volkskrant brengt een canon voor de exacte wetenschappen uit. Tot de publicatie, in januari, houdt de Kennis-redactie de lezers wekelijks op de hoogte van de voortgang van het project....

Week 44: Bij een Canon hoort een verstandige commissie. Dus ook bij de Volkskrant Bèta-canon, de vijftig dingen die Nederlanders moeten onthouden over de exacte wetenschappen. Maar hoe vind je een commissie?

We slaan de kranten op. Wie maakte zich rond de vorige maand gepresenteerde geschiedeniscanon van Frits van Oostrom allemaal kwaad over de ondergeschoven rol van de exacte wetenschappen? Wie heeft zich wel eens uitgelaten over de belabberde bèta-geletterdheid in ons land? Wie heeft kijk op de Nederlandse wetenschap door de eeuwen heen?

Het begin van een lijstje is snel gemaakt. Meteen al op de dag van Van Oostroms presentatie zit de Amsterdamse fysicus prof. Robbert Dijkgraaf (hiernaast) in het Volkskrant Kennis-Café in Utrecht. Boos. Waarom is in de geschiedeniscanon wel amateur Eise Eisinga opgenomen, en niet onze wereldberoemde Christiaan Huygens?

Dijkgraaf, die daar een dag of wat later ook een boos stuk over schrijft in de NRC, moeten we hebben. En na enig aarzelen vanwege zijn toch al overladen agenda, zegt de Spinozaprijs-winnaar zomaar toe. Als voorzitter. Het wordt dus de commissie-Dijkgraaf die de Volkskrant Bèta-canon gaat samenstellen. Waarvan akte.

In datzelfde café zat trouwens ook fysicus Sander Bais, bevlogen pleitbezorger van meer bètakennis onder alfa's. Hij geeft zo'n college in Amsterdam. En zegt toe.

En zo gaat het steeds. De Utrechtse bioloog Ronald Plasterk doet mee. Hij haalt die zondag in Buitenhof de historici meteen over de hekel.

Daarna komt er snel lijn in de commissie. Ecologe Louise Fresco (boven), net universiteitshoogleraar in Amsterdam, schuift aan. Wetenschapshistoricus Frans van Lunteren ook, al is het maar om te voorkomen dat de bèta's zich op hun eigen belang doodstaren. De Delftse geoloog Salamon Kroonenberg sluit zich aan. Filosoof Bas Haring, ondanks filosofische bedenkingen. En ten slotte noteren we deze week ook de Eindhovense techniekhistoricus Harry Lintsen. Op 8 december, zo is inmiddels vastgelegd, vergadert de commissie voor het eerst. In het Academiegebouw. Want een beetje statig mag best.

Na de eerste werklunch met Dijkgraaf, om de opdracht aan zijn commisie vast te stellen, fietsen we fluitend terug naar de redactie. Alles komt goed.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden