DE CLAIM: Mexicaanse griep-verbod

Het ministerie van Volksgezondheid (VWS) vindt dat Mexicaanse griep niet langer als Mexicaanse griep door de wereld mag gaan. Het virus uit Mexico heet nu officieel Nieuwe Influenza A (H1N1).

VWS conformeert zich aan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die begin mei de voor leken onbegrijpelijke virologenaanduiding introduceerde. ‘Om internationaal in lijn te zijn’, beargumenteert het RIVM zijn advies aan journalisten de nieuwe naam te gebruiken. Zonder veel navolging. De ambassadeur van Mexico verzocht daarom deze week hoofdredacteuren van kranten de aanduiding Mexicaanse griep niet meer te gebruiken. ‘Er is geen hard bewijs dat het virus uit Mexico komt.’

Grieppandemieën – wereldwijde verspreiding van een virulent griepvirus – worden genoemd naar land of regio waar het virus voor het eerst opduikt. Zo zijn er Panama- en Beijing-stammen, is de verspreiding van de Aziatische griep (1957-’58) ergens in Azië begonnen en ligt de oorsprong van de Hongkong-griep (1967-’68) in Hongkong. De Spaanse griep (1918-’19) komt uit Spanje, was tot voor enige jaren het idee. De aanduiding Noord-Amerikaanse griep is daarom het meest logische, stelde eind april de wereldorganisatie voor dierengezondheid (OIE) in Parijs, het dierenequivalent van de WHO. Omdat later bleek dat Mexico de werkelijke bron is, is de aanduiding verfijnd.

De virusstam van de huidige pandemie – met de eigenschap van mens-op-mensoverdracht – is ontstaan in een varkensstal in Mexico en daar vervolgens overgesprongen op de mens. Dit is gebeurd in de buurt van La Gloria, een dorpje ten oosten van Mexico Stad. Daar zou in maart, mogelijk al een maand eerder, de helft van de mensen griep onder de leden hebben gehad. Britse virologen van Imperial College in Londen gaan er in recente modelberekeningen vanuit dat daar het epicentrum heeft gelegen. Eind april zouden in Mexico 6- tot 32 duizend mensen geïnfecteerd zijn geweest zonder dat ze dat wisten, aldus de Britten in Science. Verschijnselen van een besmetting zijn immers (nog) mild.

De bewuste virusstam is daarna de wereld over gevlogen. Vanuit Mexico, erkent ook het ministerie van VWS en de WHO. Hierdoor zijn in de VS, Canada, Engeland en Spanje en nu ook in Japan eigenstandige verspreidingsbronnen ontstaan. Onder druk van varkensboeren is de initiële aanduiding varkensgriep veranderd in Mexicaanse griep. De onlogische stap naar Nieuwe Influenza A (N1H1) is een brug te ver. Op de VWS-website staat nog steeds ‘ook bekend als Mexicaanse griep’.

Broer Scholtens

(in het katern Kennis van 30 mei 2009)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden