Het Nederlandse leven door de eeuwen heen, vervat in vijftig vensters in de permanente tentoonstelling Canon van Nederland.
Het Nederlandse leven door de eeuwen heen, vervat in vijftig vensters in de permanente tentoonstelling Canon van Nederland. ©

De Canon van Nederland: hoe ons huidige zelfbeeld ons verleden vormgeeft

Deze nieuwe permanente tentoonstelling in Arnhem is niet alleen een manier om ons het Nederlandse verleden te herinneren

Ook het nieuwe Canon van Nederland laat zien: canons zeggen evenveel over de tijd waarin ze zijn samengesteld als over de tijd die ze beslaan.

In zijn inmiddels gezaghebbende kunstgeschiedenis The Story of Art (1950, vertaald als Eeuwige schoonheid) maakte Sir Ernst Gombrich een opvallende keus voor de opening van zijn hoofdstuk over de 17de eeuw: onder een strakblauwe lucht prijkt het Amsterdamse Paleis op de Dam. Niet alleen die lucht is niet helemaal wat de lezer van Nederland verwachtte; ook het besluit om juist een Nederlands werk als lichtend voorbeeld van het Europees classicisme in de etalage te zetten was provocatief.