De Boer claimt vrijheid op top over klimaat

Minister De Boer van Milieubeheer wil haar handen vrijhouden om op de komende klimaatconferentie in Kyoto te kunnen onderhandelen over de uitstoot van broeikasgassen....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

De Boer verwees naar een mogelijke verhoging van benzineprijzen. Die is zinloos als buurlanden niet meedoen.

Nederland gaat uit van een vermindering van broeikasgassen met 10 procent in 2010 ten opzichte van 1990, maar de Verenigde Staten voelen weinig voor een zo vérgaande reductie. De Europese Unie mikt in Kyoto op een vermindering van 15 procent ten opzichte van 1990, maar dat wordt vooral gezien als een onderhandelingsdoelstelling.

De Kamer wil dat Nederland in Kyoto het been stijf houdt. Oppositiepartij CDA en regeringspartij D66 dienden een motie in waarin het kabinet wordt gevraagd vast te houden aan de doelstelling. PvdA, GroenLinks en RPF steunen de motie, zodat De Boer een kamermeerderheid tegenover zich heeft.

Over de uitleg van de motie verschillen de indieners en de minister van mening. Augusteijn (D66) wil ermee voorkomen dat Nederland nog voor de vergadering water bij de wijn doet. De Boer legt de motie uit als steun aan haar beleid. 'Ze vraagt handhaving van de doelstelling. Daar ben ik het mee eens. Maar de tekst zegt niets over wat wij moeten doen na Kyoto.'

Mede-indiener Lansink (CDA) ziet de motie heel anders. Volgens hem legt de Kamer wel degelijk vast dat Nederland ook na een eventuele mislukking van de klimaatconferentie moet proberen vast te houden aan vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

De Nederlandse milieubeweging vindt het standpunt van de VS teleurstellend. 'Het is maar een fractie beter dan wat de regering-Bush zou hebben gedaan', zegt prof.dr. L. Reijnders van Natuur en Milieu. 'Ik heb er wel begrip voor dat de tegenstand in de VS enorm is, ook van de vakbeweging. Maar de ruimte om maatregelen te nemen is ook groter dan in Europa. Per hoofd van de bevolking is de VS met voorsprong de grootste uitstoter van CO2. De economie is veel verspillender.'

Volgens S. Schöne van het Wereld Natuur Fonds (WNF) is het voor de VS zelfs profijtelijk om de Europese doelstelling over te nemen. Met de door de EU voorgestelde maatregelen kunnen de VS zijn emissies in 2005 met 20 procent terugbrengen en in 2010 zelfs met 22 procent. Dat levert in 2005 46 miljard dollar aan energiebesparingen op en in 2010 136 miljard.

Dit blijkt uit een rapport dat het Tellus Instituut in Boston heeft opgesteld in opdracht van het WNF in de VS. Het rapport is bedoeld als tegenwicht tegen de economische rampen die door de industrie in de VS worden voorspeld als de uitstoot van broeikasgassen aan banden wordt gelegd.

Ook het in Washington gevestigde World Resources Institute publiceerde deze week een rapport met de conclusie dat de economie van de VS niet wordt bedreigd door maatregelen om een warmer klimaat tegen te gaan: de waarschuwingen voor verlies van banen en bedrijven zijn overdreven.

De situatie is eerder andersom, blijkt uit het rapport. De voornaamste handelspartners van de VS - West-Europa, Japan en Canada - hebben hogere energieprijzen dan de VS. In 1996 was de prijs van stookolie in Japan 16 procent en in het Verenigd Koninkrijk 34 procent hoger dan in Amerika. De energiekosten hebben relatief weinig invloed op de prijs van Amerikaanse producten.

Het felle verzet in de Amerikaanse samenleving kan volgens Schöne deels worden verklaard doordat het debat over het versterkte broeikaseffect daar net begonnen is, terwijl het in Europa al jaren gaande is. 'Dat blijkt ook uit de opstelling van de industrie. Shell en BP nemen nu een genuanceerd standpunt in, terwijl Texaco en Exxon het probleem nog ontkennen.'

Pagina 9: Commentaar

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden